Astfel, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ieri intr-un interviu acordat PRO TV si incont.ro ca impozitul forfetar va fi introdus cel mai devreme in trimestrul al doilea si cel mai tarziu in trimestrul al treilea al acestui an.

Tot ieri insa, intr-o conferinta de presa organizata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, deci in cadru oficial, Mihai Gogancea-Vatasoiu, vicepresedinte ANAF, a afirmat ca impozitul minim va fi inlocuit cu impozitul forfetar incepand cu semestrul al doilea al anului si ca se va aplica pentru serviciile unde se inregistreaza evaziune fiscala, precum restaurante sau saloane de infrumusetare.

"Se intentioneaza ca in semestrul doi sa transformam impozitul minim in impozit forfetar in zona unde este evaziune fiscala mare, precum saloane de frumusete, restaurante, unde nu se elibereaza bonuri, unde nu exista case de marcat", a mai aratat vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

In privinta sferei de aplicare este cel putin in acest moment un consens care se desprinde din declaratiile celor doi oficiali ai Ministerului de Finante. Reamintim ca ANAF adica Fiscul este parte a institutiei in cauza.

Si ministrul Vladescu a spus in interviul mai sus-amintit ca domeniile de aplicare “sunt cele in care evaziunea fiscala este posibila si este ridicata”. “In aceste zone va trebui gasit un parametru de impozitare si va trebui definita notiunea de vad comercial. Aici vom avea principala problema, in opinia mea, nu daca impozitam numarul de mese sau scaune, lungimea barului sau puterea boxelor dintr-un bar. (...) La pompe funebre se poate discuta despre numarul de operatiuni", a explicat Sebastian Vladescu.

Referitor la domeniile concrete de aplicare, Mihai Gogancea-Vatasoiu, vicepresedinte ANAF, a explicat, la randul sau, ca este vorba despre saloanele de frumusete si restaurantele, unde nu se elibereaza bonuri, unde nu exista case de marcat etc..

Potrivit unor surse guvernamentale insa, citate de Mediafax, impozitul forfetar ar urma sa se aplice restaurantelor, hotelurilor, tur-operatorilor, barurilor, centrelor de fitness, dar si pompelor funebre. Pe lista celor 26 de servicii prestate populatiei, vizata de autoritati si aflata deocamdata in dezbatere, sunt propuse pentru impozitare forfetara hotelurile si alte facilitati de cazare similare, facilitatile de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, parcurile pentru rulote, campingurile si taberele, alte servicii de cazare.

De asemenea, sunt cuprinse restaurantele, activitatile de alimentatie (catering) pentru evenimente, alte activitati de alimentatie, baruri si alte activitati de servire a bauturilor, agentiile turistice, tur-operatorii si firmele care asigura alte servicii de rezevare si asistenta turistica.

Lista continua cu centrele de fitness, balciurile si parcurile de distractii si alte activitati recreative si distractive, cu firmele de reparare a calculatoarelor si a echipamentelor periferice, echipamentelor de comunicatii, a dispozitivelor de uz gospodaresc si cele pentru casa si gradina, fiind luate in calcul si centrele de reparare a incaltamintei si a articolelor din piele, a mobilei si a furniturilor casnice, a ceasurilor si bijuteriilor.

Firmele care ofera servicii de reparare a articolelor de uz personal si gospodaresc, spalare si curatare a articolelor textile si a produselor din blana, coafura si alte activitati de infrumusetare, intretinere corporala, precum si firmele de pompe funebre completeaza propunerea.

Potrivit oficialilor Ministerului de Finante,  introducerea impozitului minim a avut la baza datele privind activitatea firmelor din Romania care au aratat ca intre 2005 si 2007 din totalul de 617.000 de firme inregistrate, 242.000 au declarat ca nu au avut profit, ci pierderi.

Conform Oficiului National al Registrului Comertului, anul trecut, peste 133.000 de firme si-au suspendat activitatea, de peste 11 ori mai multe decat in 2008.

Daca luam in calcul ca patronii au reclamat introducerea impozitarii pentru microintreprinderi cu 16% din profit sau cu impozit minim in loc de taxarea cu 3% din venituri, se poate trage destul de usor concluzia ca micile afaceri nu au un mediu tocmai prielnic supravietuirii in acest nou an de criza.