Numai in judetele Suceava si Iasi, peste 500 de familii s-au trezit fara banii de la asistenta sociala. Oamenii nu si-au achitat impozitele pe casa, teren sau masina. Potrivit noii legi a asistentei sociale, cine are datorii nu mai primeste indemnizatia pentru cresterea copilului, alocatia de sustinere familiala sau venitul minim garantat.  

De exemplu, familia Gheorghian nu a mai primit cei 600 de lei, indemnizatia mamei pentru cresterea fetitei de un an si patru luni. Oamenii vor acum sa faca un imprumut ca sa-si plateasca datoriile.    

In aceeasi situatie este si familia Barticel. Din pacate, acesti bani reprezentau singurul venit. Cand s-a nascut baiatul, femeia a intrat in concediu de maternitate. Barbatul a lucrat cu ziua, dar nu si-a mai gasit nimic. Oamenii au o rata de 500 de lei la banca si restante la impozitele pe casa si pe teren.

Persoanele carora li se suspenda plata ajutoarelor trebuie sa-si achite taxele la Administratia Financiara. "Au termen de cinci luni de zile sa-si achite aceste obligatii. Daca se intampla acest lucru, plata drepturilor se reia cu 1 aprilie.  Daca nu, plata se poate relua incepand cu data momentului in care si-a platit obligatiile", explica Mirela Florea, reprezentant al Agentiei de plati si prestatii sociale din Suceava.

In toata tara, mii de oameni se gasesc in aceasta situatie.