Reprezentantii biroului de presa al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au declarat, pentru Mediafax, ca cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratura a fost intregistrata luni.

Mona Pivniceru a solicitat sa se ia act de demisia ei din magistratura incepand cu data de 20 august, au precizat reprezentantii CSM.

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justitiei, a criticat, luni, CSM, acuzand faptul ca aceasta institutie are un calendar politic pe care el il regreta si apreciind ca acest fapt este in dezavantajul imaginii Justitiei.

"Din pacate, dupa cum vedeti, CSM are un program de vacanta, pana azi, dupa care are un program politic. Azi trebuia sa avem sedinta CSM. S-a amanat dupa decizia CC. Nu stiu ce vor face daca va decide cumva Curtea sa amane din nou o decizie, probabil ca si CSM va amana dupa. Nu stiam ca CSM are acest calendar politic, il regret, cred ca este in dezavantajul imaginii Justitiei", a spus Ponta.

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii va lua in discutie, miercuri 22 august, demisia judecatoarei Mona Pivniceru din functia de membru ales al CSM.

Potrivit site-ului Consiliului Superior al Magistraturii, sedinta Plenului CSM este programata in 22 august, la ora 10.00.
Pe ordinea de zi a sedinte se afla si Nota Directiei resurse umane si organizare privind solicitarea judecatoarei Mona Maria Pivniceru de a se lua act de demisia din functia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecatoarea Mona Pivniceru - reprezentanta magistratilor instantei supreme in Consiliul Superior al Magistraturii - si-a dat demisia in 8 august din functia de membru al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justitiei.

In urma acceptarii demisiei, Pivniceru se va intoarce la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de unde ar putea fi detasata pentru functia de ministru al Justitiei.

Initial, sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii era anuntata pentru luni 20 august. De altfel, premierul declara ca va merge in 20 august la sedinta CSM, in calitate de ministru interimar al Justitiei, precizand ca isi doreste foarte tare sa se dea avizul pentru Mona Pivniceru.

"Va spun sincer, imi doresc foarte tare, luni, la CSM, sa se dea avizul pentru doamna Pivniceru si sa pot sa ma remaniez singur de la Ministerul Justitiei", a spus Ponta.

Plenul CSM urmeaza sa ia act de demisia Monei Pivniceru si sa dezbata cererea premierului Victor Ponta de detasare a Monei Pivniceru la Ministerul Justitiei, pentru a fi numita in functia de ministru.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a solicitat, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii sa convoace o sedinta a acestui for pe tema cercetarilor "masive" facute de procurori in cazul referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta si situatia ministrului de la Justitie.

Totodata, Crin Antonescu a declarat ca cere procurorului general, Laura Codruta Kovesi, sa ofere public explicatii legate de scopul, mijloacele si natura cercetarilor pe care procurorii le fac "masiv" in ultimele zile in legatura cu desfasurarea referendumului.

Consiliul Superior al Magistraturii a raspuns, joi, ca pocedura de convocare a Plenului CSM este reglementata prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului. CSM a precizat ca, potrivit acestei hotarari, Consiliul se intruneste in Plen si in sectii ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui, a vicepresedintelui sau a majoritatii membrilor Plenului ori, dupa caz, ai sectiilor.

"Calendarul prestabilit pentru reuniunea in sedinta a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , si anume 20-24 august 2012", arata CSM intr-un comunicat de presa.

Totodata, CSM preciza ca activitatea procurorilor se desfasoara, conform prevederilor Constitutiei, cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic, acestia nefiind subordonati puterii legislative sau executive.

Presedintele CSM a adaugat ca Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta publica din 24 mai 2007, ca "procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca".

"Conducerea CSM solicita actorilor politici abtinere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept", se mai arata in comunicatul Consiliului.