Potrivit statisticilor europene, Romania se plaseaza pe locul sapte in ceea ce priveste scumpirea motorinei, din cele 27 de state membre, clasandu-se inaintea unor tari precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Italia sau Franta.

La benzina, piata locala nu se afla in primele zece in topul scumpirilor, ocupand locul 12. Chiar si asa, cresterile de pret locale le devanseaza pe cele aplicate in tari precum Ungaria, Spania sau Austria.

Statisticile mai arata ca in ciuda acestor scumpiri, in Romania sunt comercializati printre cei mai ieftini carburanti din spatiul european, dar tot datele oficiale spun ca raportat la puterea de cumparare acest avantaj aparent este anulat.

Toate aceste cresteri de pret se suprapun cu o perioada in care vanzarile de carburanti in volume scad si vor continua sa scada din cauza contextului economic.

Maximele de pret de anul acesta au fost atinse la inceputul lunii iulie, imediat dupa ce TVA a fost ridicata de la 19% la 24%, iar companiile petroliere au preluat imediat cresterea in pretul la pompa, in contextul in care alti comercianti si-au sacrificat marjele pentru a acoperi aceasta majorare.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar!