Asta inseamna ca exista un potential economic puternic, dar de anul acesta ar trebui sa apara si investitiile majore, care sa creeze locuri de munca si dezvoltare sanatoasa, sustin analistii.

Indicele comertului cu amanuntul ne arata clar cat consumam noi, romanii, pentru ca e facut pe baza vanzarilor din magazine. Dupa criza din 2010, prin 2013 am inceput sa ne revenim. Am cumparat mai mult electrocasnice, dar si mancare cat sa umplem noile frigidere, plus electronice si telefoane mobile. Pe finalul anului trecut am dat lovitura. Reducerea TVA la alimente, plus reluarea creditarii si mai ales Black Friday 2015 au dus consumul la un record: 130 de puncte in indicele comertului cu amanuntul. Media Europei ramane cam la cat consumam noi acum doi ani.

In plus, si pentru ultima luna din anul trecut datele arata promitator, dupa ce Mos Craciun si Revelionul au incarcat cosurile romanilor. Cum vad analistii aceasta crestere economica si ce ne asteapta anul acesta?

Aurelian Dochia, analist economic: "Intrucat pe 2016 sunt prevazute cresteri de salarii, pensii, se asteapta ca acest consum sa creasca mai tare si sa impulsioneze si mai mult cresterea economica ce ar putea ajunge chiar la 4%. Dezavantajul e ca balanta externa comerciala incepe sa se deterioreze."

Asta inseamna ca peste jumatate din ce cumparam provine din strainatate, iar banii pe care-i cheltuim pe aceste produse ies din tara. Solutia ar fi sa apara investitii mari din partea statului, si productia romaneasca sa se specializeze pe bunuri si servicii cu valoare adaugata mare.