Noul Cod de Procedura Penala a fost adoptat de Camera Deputatilor si de departe cea mai spectaculoasa noutate se refera la arestul la domiciliu.

"E o masura intermediara intre arest si libertate sub control judiciar. Nu se acorda celor care au fost acuzati de evadare sau de infractiuni comise asupra unui membru al familiei", a declarat judecatorul Mihai Udroiu, de la Ministerul Justitiei.

Judecatorul de drepturi si libertati este cel care va decide cine merita sa nu ajunga dupa gratii, cel putin pana la o condamnare definitiva, dar nici nu poate fi lasat sa se miste in voie.

Pe toata durata arestului la domicliu, suspectii nu au voie sa ia legatura cu victimele, dar mai ales nu au voie sa iasa din locuinta. Orice incercare de a parasi apartamentul va declansa sistemul de monitorizare electronica dotat cu GPS.

Este vorba despre celebrele bratari electronice care nu vor putea fi desfacute si vor arata unde se afla suspectul secunda cu secunda. Noua masura preventiva avantajeaza si suspectii si statul.

Nimeni nu stie cu certitudine daca noul cod adoptat va intra in vigoare in 2011. Pana atunci, Ministerul de Interne va trebui sa cumpere si bratarile. Surse oficiale spun ca americanii sunt gata sa ni le dea fara bani, cu conditia sa cumparam de la ei sistemul de monitorizare.