Forma finala a pachetului de baza si a celui minimal a fost lansata in dezbatere publica, duminica, de Ministerul Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu subliniind, intr-o conferinta de presa, ca proiectul prevede "in mod deosebit" trecerea de la medicina spitaliceasca la cea prespitaliceasca si de prevenire si depistarea precoce a bolilor, pentru a "descarca" spitalele de servicii nejustificate.

"Avand in vedere resursele limitate, sistemul sanitar nu se mai poate sustine in maniera in care functioneaza la ora actuala, concentrat pe spitale, care fac internari nejustificate sau fictive si sunt cele mai mari consumatoare de resurse. Ca urmare, in cadrul procesului de definire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza, o componenta semnificativa este reprezentata de preventie", se argumenteaza in nota de fundamentare a proiectului, citata de Mediafax.

Astfel, noul pachet de baza, destinat pacientilor asigurati, cuprinde: servicii medicale de urgenta; servicii de preventie - numarul si tipul consultantiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmarirea periodica a persoanelor cu risc de imbolnavire; medicina de familie - numar de consultatii, cresterea numarului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii in ambulatoriul de specialitate - consultatii (numarul si frecventa pe specialitati), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistica (numarul si frecventa); servicii de spitalizare (translatare din internarea continua spre ambulatoriul de specialitate si internarea de zi); ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si materiale sanitare specifice pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ.

"Pachetul de baza este altfel gandit. Aici nu vorbim de servicii acordate pe numar de consultatii, ci pe episoade de ingrijire. Adica de cate ori un pacient are o problema noua de sanatate. Acela se numeste episod de ingrijire si el intra in pachet si va fi dupa aceea supus procedurilor pe care pachetul le prevede. Pachetul prevede in mod deosebit trecerea accentului de pe medicina spitaliceasca la prespitaliceasca, dar mai ales pe preventie, educatie pentru sanatate, evitarea imbolnavirilor si depistarea precoce a bolilor, ceea ce cred ca este o schimbare fundamentala in modul in care va functiona in viitor sistemul sanitar romanesc", a mai spus Nicolaescu.

In categoria serviciilor medicale esentiale - altele decat cele pentru cazurile de urgenta medico-chirurgicala -, consultatiile preventive pentru cei in varsta de pana la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate si la 1 luna - la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni; o data pe an de la 4 la 18 ani.

Pentru supravegherea gravidei cu risc scazut, este recomandat un numar de 8 vizite prenatale "de rutina".

Persoanelor intre 18 si 39 de ani care nu prezinta simptome beneficiaza de o singura consultatie preventiva la trei ani, cu mentiunea ca "episodul de preventie" poate cuprinde 1-2 consultatii succesive si setul de investigatii la frecventa recomandata pentru grupa de varsta si sex. Pentru cei in varsta de cel putin 40 de ani, prevenirea poate contine 1-2 consultatii succesive plus setul de investigatii.

In opinia ministrului, in primul an al noului pachet de baza, intre 5 si 10 la suta dintre pacientii care merg in spital vor putea fi tratati in ambulatoriu, urmand ca procentul sa urce, in 2016, spre 30-40 la suta.

Hotararea de Guvern pentru aprobarea pachetului minimal si pachetului de servicii de baza este in dezbatere publica pana la 22 ianuarie 2014.