Valoarea coșului minim de consum a crescut cu aproape 5 % față de anul trecut. Cei mai mulți bani se duc lunar pe întreținerea locuinței, mâncare și îmbrăcăminte, în timp ce sănătatea este lăsată, din lipsă de bani, pe ultimul loc.

Pe mâncare undeva la 1.000-1.200 de lei pe lună, și îmbrăcămintea, că vine sezonul rece și trebuie să investesc și aici, undeva la 600 de lei”.

Raluca locuiește împreună cu fetița ei în comuna Florești din Cluj. Încearcă să își controleze cât mai bine cheltuielile, însă cu greu reușește să facă economii.

Raluca Ghiurutan: “Jumătate din venitul meu, undeva la 2.500 de lei, merge pe chirie și pe cheltuielile aferente unui apartament- gaz, lumină, facturi de telefon, facturi de telefon pentru școală online, iarăși pe mâncare undeva la 1.000-1.200 de lei pe lună. Și de rămas, câteva sute de lei, puține”.

Dacă în septembrie 2019 valoarea coșului minim de consum era puțin peste 6.900 de lei pentru o familie cu doi copii, acum costurile au crescut la 7.200 de lei.

Și o familie cu un copil are nevoie de peste 6.000 de lei pentru un trai decent.

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru alte familii decât cea de referință, septembrie 2020

2 adulți + 2 copii - 7.278 lei
2 adulți +1 copil - 6.194 lei
2 adulți - 4.597 lei
1 adult - 2.818 lei
Sursa: Friedrich Ebert Stiftung Romania

Prioritare sunt cheltuielile pentru mâncare, întreținerea locuinței și îmbrăcăminte.

Coșul de consum pentru un trai decent pentru familia de referință (doi adulți și doi copii), septembrie 2020

Septembrie 2019 vs Septembrie 2020 variație anuală
Alimentația +5.0%
Îmbrăcăminte și încălțăminte
+2.4%
Cheltuieli cu locuința +8.8%
Îngrijirea sănătății
+4.2%
Recreere și vacanță +2.3%
Fondul de economii al familiei +4.7%
Sursa: Friedrich-Ebert-Stiftung Romania

Specialiștii spun că în această perioadă oamenii au simțit nevoia să-și facă provizii. Totuși, prețurile alimentelor se mențin ridicate, așa că nu mai rămân bani și pentru sănătate.

Ioan Hosu, sociolog UBB Cluj: ”Acest lucru spune ceva, faptul că alimentele din păcate sunt încă mult prea scumpe pentru veniturile din România și ocupă o pondere foarte mare. Capitolul economisire sau investiții în cultură, dotarea gospodăriei, sunt din nou codașe”.

Sfatul economiștilor este să punem toate cheltuielile lunare pe hârtie și să le eliminăm pe cele care nu sunt strict necesare.

Szasz Levente, profesor în economie UBB Cluj: “Mai ales în perioada aceasta a pandemiei este foarte important să vedem care sunt acele categorii de cheltuieli care pot fi amânate într-o perioadă de criză pentru o perioadă ulterioară, când avem o situație financiară mai stabilă”.

Aproape 1,7 milioane de români trăiesc din salariul minim net pe economie. Adică 1.346 de lei, unul dintre cele mai mici din Europa.