Banii sunt prea puţini sau nu ştim să îi împărţim? Economiştii spun că în orice gospodărie se pot planifica mai bine cheltuielie şi ne dau câteva sfaturi.

30% dintre famiile din România nu plătesc la timp întreţinerea locuinţei, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Dar lunar apar facturi neplătite şi la energie electrică, abonamentul tv sau telefon, de exemplu.

Dacă tragem linie, o treime dintre gospodării nu reuşesc să facă faţă cheltuielilor cu veniturile pe care le au. Să plătească tot, unii muncesc suplimentar, alţii cer bani de la rude sau prieteni şi numai 7% economisesc.

Exact asta e soluţia, spun şi economiştii. Lunar, ar trebui să punem deoparte şi pentru cheltuielile previzibile: zile de naştere sau vacanţe, de pildă.

George Vulcănescu, economist: "Sunt convins că în orice buget, în orice familie se mai pot identifica locuri de unde se mai poate tăia din cheltuieli. E în natura romanului să fie cheltuitor. Achiziţionarea cât mai din timp a pachetului turistic îţi poate genera reducerea costurilor estivale chiar şi cu 50%, chiar şi mai mult. Pe lângă asta, rămâne problema veche a romanului: romanul cheltuie nejustificat de mult pentru mâncare."

Dar dacă nu reuşiţi să economisiţi, există aplicaţii care va pot ajută.

Robert Morar, responsabil marketing: “Scopul este să ştii mereu cât cheltuieşti şi cât primeşti salariul sau altă sursă de venit. Poţi planifica înainte fără să te gândeşti oare o să am bani pentru o mică vacanţă, oare o să am bani pentru o factură.”

Multe dintre aceste aplicaţii sunt gratuite, dar variantele cu mai multe opţiuni costă aproximativ 20 de lei pe luna. Totul e să aveţi voință - şi să completaţi datele, dar şi să luaţi măsuri dacă aţi depăşit cheltuielile propuse.