"Am crezut ca Guvernul a renuntat la obiceiul de a lua de la cei bogati pentru a da la saraci, dar se pare ca generatia mea nu va scapa de aceasta meteahna. Impozitarea progresiva a veniturilor incurajeaza nemunca. Guvernul trebuie sa ne spuna daca vrea sa incurajeze munca sau daca vrea doar protectie sociala. Prin acest tip de impozitare, Guvernul spune nu mai munciti, nu mai contribuiti la sistemul de pensii", a spus secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Aafaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan (foto), citat de Mediafax.

Reprezentantii companiilor din sectorul transporturilor afirma, de asemenea, ca impozitarea progresiva a veniturilor va incuraja munca la negru si va indeparta investitorii straini deorece va creste costul fortei de munca.

"Cred ca impozitarea progresiva va avea un impact extrem de negativ. Salariile mari vor fi declarate mai mici prin tot felul de tertipuri, la care romanii se pricep, deci nu e o solutie. Ne intoarcem in urma, investitorii vor fi descurajati sa mai vina in Romania, cand, de exemplu, in Bulgaria si Macedonia impozitul este la 10%. Cine o sa mai investeasca la noi?", a declarat directorul general al Alstom Transport Romania, Gabriel Stanciu.

El a spus ca nici scaderea TVA-ului nu ar relansa economia si ca Guvernul ar trebui sa investeasca in infrastructura si sa atraga mari investitori straini.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, pentru Ziarul Financiar, ca Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011, dupa sase ani de cota unica, la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor, concomitent cu scaderea TVA.

In replica, premierul Emil Boc a atras atentia ministrului ca masura nu a fost discutata in Guvern si ca nu avea mandat sa lanseze acest subiect in dezbatere publica.