Politehnica pune la bataie anul acesta 4.700 de locuri la buget si 1.000 cu taxa, la fel ca anul trecut. Apar, insa, metode noi pentru a-i convinge pe tineri sa vina la ei si sa plateasca 4.000 de lei pe an.

"Am facut pregatire in amfiteatru, iar profesori de matematica si fizica le-au facut subiecte asemanatoare cu cele de exemen", a exemplificat Nicolae Tapus, prorector la Universitatea Politehnica Bucuresti.

In plus, cei care se inscriu din timp pe site-ul universitatii obtin o reducere de 10% din taxa de inscriere. La ASE, taxa anuala este de 3.000 de lei, iar meditatiile gratuite pentru candidati sunt doar on-line.

"Avem un program care se acceseaza prin internet si pune la dispozitia lor testele pentru care ei se pot pregati la toate disciplinele noastre.Studentul simuleaza propria admitere", a spus Ion Gh. Rosca, rector la Academia de Studii Economice Bucuresti.

Nici la Universitatea Bucuresti numarul de locuri nu s-a modificat fata de 2009: sunt peste 12.000, dintre care doar 4.500 la buget. Taxele au crescut cu 600 de lei si au ajuns la 3.100 de lei pe an. Rectorii nu sunt optimisti.

"S-ar putea ca mobilitatea sa scada din acest punct de vedere, din cauza cheltuielilor este posibil si ca intre primul si al doilea semestru sa ne confruntam cu o serie de studenti care nu pot plati", a declarat Ioan Panzaru, rector la Universitatea Bucuresti.

Fie ca se vor ocupa locurile, fie ca nu, un lucru e cert: o diploma de licenta nu mai inseamna un post. Lucru confirmat si de ultimele estimari ale celor de la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca.

"Din totalul de someri inscrisi la noi, 16.8% sunt tineri sub 25 de ani, iar dintre acestia existau 10.000 de persoane care aveau studii superioare", a precizat Corina Scarlat, purtator de cuvant ANOFM.

Inscrierile la facultati incep pe 8 iulie, iar examenele de admitere sunt programate tot luna viitoare pentru majoritatea universitatilor.