Adoptarea OUG ar putea fi unul dintre motivele pentru care se doreste convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, intre 2 si 4 august.

In acest context, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a afirmat, duminica, la Antena 3, ca trebuie stopata cresterea pensiilor speciale, in caz contrar fiind periclitat sistemul de pensii de stat in ansamblul sau.

Ministrul Muncii a spus ca Romania este ”un stat care are multe legi aberante si care trebuie corectate”, referindu-se la prevederile referitoare la pensiile care nu sunt calculate in functia de contributii la bugetul asigurarilor sociale de pensii.

O sa ne confruntam cu o reactie foarte nervoasa din partea unora, dar eu cred ca trebuie (...) sa stopam o crestere aberanta. Daca avem in plata pensii de 33.000 de lei si le lasam sa se duca in cativa ani la 66.000, va spun ca sistemul nu mai tine, crapa si atunci suntem obligati sa luam niste masuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligati sa le luam”, a declarat Olguta Vasilescu.

Ea a mentionat ca, in momentul de fata, pensiile speciale cresc in functie de salariile celor activi, motiv pentru care trebuie intervenit asupra modului de actualizare a acestor pensii.

”Cred ca toti cei din sistem se asteapta la acel lucru. Am vorbit cu oameni din sistem si uneori le era rusine sa spuna ce pensie au”, a mai spus Vasilescu.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, ca Guvernul va da o ordonanta saptamana viitoare prin care pensiile care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii nu vor mai fi indexate in functie de salariile celor aflati in activitate, ci doar cu rata inflatiei. Termenul de aplicare a ordonantei va fi de 15 septembrie, data pana la care cei care doresc se pot pensiona in conditiile aflate in vigoare.

Avem de gand sa dam o ordonanta chiar saptamana viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat inca de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu sa facem cresterile din programul de guvernare, insa dupa aparitia Legeii salarizarii ne-am dat seama ca, daca nu corectam sistemul, in sensul ca, daca lasam pensiiile de serviciu sa se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge intr-o situatie foate neplacuta de anul viitor, in sensul ca economia nu poate sa sustina astfel de cresteri”, a motivat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a subliniat ca nicio pensie aflata in plata nu va fi redusa.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a confirmat ca exista discutii la nivelul Guvernului pentru a se face „corectiile necesare” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce „nu este o normalitate”.

Intrebat daca se fac schimbari la legea pensiilor militare, ministrul Apararii a sustinut ca se vor modifica doar anumite prevederi, dar algoritmul de calcul va ramane acelasi.

„La momentul acesta sunt discutii legate de modul in care pot fi modificate anumite prevederi ale Legii pensiilor, dar vreau sa afirm urmatoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu exista nicio intentie a acestui Guvern sa taie vreo pensie. Exista o analiza privind situatii unor pensii care depasesc niste lucruri care sunt normale. Ca sa putem sa dam un exemplu, exista magistrati, inclusiv magistrati militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe luna. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate nationala, va fi pastrat”, a explicat Adrian Tutuianu.

El a sustinut ca, daca se vor face modificari la Legea pensiilor militare, cei din domeniu vor avea la dispozitie aproximativ doua luni pentru a decide daca raman in sistem sau daca se pensioneaza.

„Daca se vor face anumite modificari la Legea pensiilor, ele nu vor intra in vigoare peste noapte. Va fi un timp suficient, de o luna jumatate – doua, in cadrul caruia oamenii sa aiba posibilitatea sa aleaga: fie ramanerea in sistem, fie pentru cei care vor sa se pensioneze pe actuala legislatie, sa poata sa faca acest lucru”, a completat social-democratul.

Intrebat ce modificari se pregatesc la Legea pensiilor militare, Adrian Tutuianu a dat exemplul pensiilor care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce, in opinia sa, nu este normal.

„Nu-i domeniul meu de competenta, va comunica doamna Olguta Vasilescu pe acest subiect. Vreau sa va reiterez inca o data cateva situatii care nu pot continua asa: pensii de 30-35.000 lei pe luna. Algoritmul de calcul de astazi permite iesirea la pensie cu un venit mai mare decat salariul celui care lucreaza. Nu cred ca este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate (...) Sunt si situatii care nu sunt normale. De exemplu, primele 100 de pensii din MApN se situeaza intre 15.000 lei si 35.000 lei. Cele mai mari pensii sunt ale magistratilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar”, a explicat ministrul Apararii.

Anterior, Adrian Tutuianu declarase, intr-o conferinta de presa, ca exista un val de pensionari in sistemul militar, din cauza ca oamenii au auzit ca s-ar putea modifica algoritmul de calcul, el dand asigurari ca a convenit cu premierul Mihai Tudose si presedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nivelul pensiilor acestora sa nu se schimbe.