Radu Stroe a spus ca mai multe institutii au fost implicate in operatiunea de aducere a lui Omar Hayssam in tara si acesta este motivul pentru care el nu poate da amanunte legate de acest caz.

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane, vineri dimineata, a anuntat purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, precizand ulterior ca acesta se afla in arestul Politiei, fiind predat politistilor la ora 6.40.

"Omar Hayssam se afla in custodia Politiei Romane. Acesta a fost introdus intr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Romane pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu inchisoare emise pe numele sau", se arata, de asemenea, intr-un comunicat de presa al IGPR.

Hayssam, condamnat la 16 ani de inchisoare pentru inselaciune, pe langa cei 20, pentru terorism

In 26 mai 2010, Omar Hayssam si cei doi asociati ai sai, Quasim Essa si Mohamad Omar, au fost condamnati de Tribunalul Bucuresti la 16 si, respectiv, 14 ani de inchisoare in dosarul privind inselarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false in Siria si Egipt.

In 2008, Omar Hayssam a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in lipsa, la 20 de ani de detentie pentru implicarea in rapirea jurnalistilor romani.

Intr-un alt dosar, in 8 octombrie 2012 Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce fratii acestuia - Mukhles si Mahmoud - si omul de afaceri Mustafa Tartoussi, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati.

Pe 23 iulie, Haysam va fi judecat intr-un dosar pentru delapidare

Totodata, procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a lui Omar Hayssam in dosarul in care este judecat pentru delapidare, instanta urmand sa dezbata aceasta cerere in 23 iulie.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), procurorul Nadina Spinu, a declarat ca in dosarul de delapidare s-a cerut, la trimiterea cazului in judecata, arestarea preventiva a lui Omar Hayssam pentru infractiunile de care este acuzat, scrie Mediafax.

Nadina Spanu a spus ca la termenele anterioare nu s-a putut discuta aceasta solicitare din cauza ca Hayssam nu a fost prezent si nu a putut fi citat corespunzator. Ea a precizat ca la termenul din 23, cand cel mai probabil si Hayssam va fi prezent la proces, se va putea lua in discutie aceasta cerere. Omar Hayssam a fost trimis in judecata in acest dosar in octombrie 2012, alaturi de alte patru persoane, pentru delapidare.

Filmul rapirii jurnalistilor in Irak

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.

In 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare pentru implicare in rapirea celor trei jurnalisti, cazul acestuia constituind o premiera in Romania.