Magistratii Tribunalului Timis au judecat, vineri, propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile facuta de procurorii DIICOT pe numele lui Georgica Cornu si al celuilalt barbat care fusese retinut, Mihai Zaharie, din Strehaia (Mehedinti).

Judecatorii au decis ca omul de afaceri Georgica Cornu sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar, pentru evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat.

Mihai Zaharie va fi si el cercetat sub control judiciar, pentru aceleasi infractiuni. "Nu este dovedita pe deplin acea suma fabuloasa retinuta ca prejudiciu", a declarat Marian Valon, avocatul lui Mihai Zaharie, dupa anuntarea hotararii luate de judecatorii Tribunalului Timis.

Cei doi vor mai ramane in arestul Politiei Timis pana la expirarea ordonantelor de retinere.

"Potrivit legii, orice persoana care a primit ordonanta de retinere pentru 24 de ore, dar a beneficiat de o decizie de cercetare in libertate din partea unei instante nu poate pleca acasa pana cand nu expira ordonanta", a declarat Ionut Bocancea, purtatorul de cuvant al Politiei Timis.

Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Timisoara.

Omul de afaceri din Timisoara Georgica Cornu, suspectat intr-un dosar de evaziune fiscala de 61 de milioane de lei, a fost retinut de procurorii DIICOT vineri dimineata, dupa ce a fost audiat timp de aproape 12 ore la sediul DIICOT Timisoara, alaturi de alte 13 persoane.

Politisti de la Crima Organizata si de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din judetele Timis, Mehedinti si Gorj, coordonati de procurorii DIICOT Timisoara, au facut, joi dimineata, peste 20 de perchezitii in aceste judete, la mai multe persoane suspectate de evaziune fiscala, in dosar fiind vizat si omul de afaceri Georgica Cornu.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, au fost vizate si sediile grupului de firme Izometal-Confort din Timisoara detinut de omul de afaceri Georgica Cornu, dar si locuinta acestuia.

Conform surselor citate, contra unui comision, un grup de persoane din Strehaia, judetul Mehedinti, procurau facturi false pentru cumpararea de materiale de constructii, care erau apoi introduse in contabilitate. Prejudiciul in acest caz este estimat la 61 de milioane de lei, bani care, potrivit surselor citate, ar fi fost incasati de Georgica Cornu.

Omul de afaceri declara, joi, ca este nevinovat si ca daca ar fi facut evaziune fiscala firmele sale nu s-ar mai afla in insolventa.

"Deocamdata vreau sa vad ce acuzatii mi se aduc, pe cine am omorat? Ori sunt prost, ori tampit, pentru ca, daca am facut aceasta evaziune, cum au intrat firmele mele in insolventa? Din 2007 pana in 2012, in calitate de om de afaceri, am platit statului impozite si TVA de 30 de milioane de euro si bancilor 70 de milioane de euro, insemnand dobanzi si penalitati. Multamul a fost ca a trebuit sa intru in insolventa. Acum, cand trebuie sa ma judec pentru drepturile mele, eu sunt hartuit. Daca eu am evazionat acesti bani, ei undeva trebuie sa fie. M-as bucura ca cine a descoperit acesti bani fraudati sa ii aduca si sa ii bage in circuit", afirma Cornu.

Georgica Cornu si-a inceput activitatea in constructii in anul 2000, realizand lucrari de infrastructura si la retele de canalizare si termoficare in mai multe orase din tara, intre care Drobeta Turnu Severin si Timisoara. In anul 2012, grupul de firme Izometal-Confort al omului de afaceri Georgica Cornu a intrat in insolventa, avand datorii de zeci de milioane de euro.

In anul 2006, Georgica Cornu a castigat primul mandat in fruntea Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara. In 2010, el a fost reales, iar in luna februarie 2014 Cornu a castigat al treilea mandat la conducerea aceleiasi institutii.