Nelu Iordache, administrator al societatii Romstrade SRL, este acuzat de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie.

Directorul Departamentului Analize-Decontari al firmei Romstrade, Nicolae Dorel Mircea, a fost trimis si el in judecata, sub acuzatia de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave.

Pentru aceleasi infractiuni a fost trimisa in judecata si societatea Romstrade.

In acelasi dosar vor fi judecati, pentru abuz in serviciu in forma continuata, cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, sapte angajati de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova, respectiv Constantin Serban - director adjunct Investitii, Stefan Branaru - director adjunct tehnic, Ion Dina, Marin Tudor - ambii diriginti de santier, Mihai Adrian Radu - sef Departament Reparatii Capitale si Investitii, Stefan Radu - sef Birou Investitii si Luchian Toma Panduru.

Dosarul va fi solutionat de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, in perioada august 2009 - iunie 2010, in conditiile executarii lucrarilor de modernizare a drumului national DN 67 C Bengesti - Novaci - Ranca - Obarsia Lotrului - Sebes (Transalpina), pe o lungime de 184 de kilometri, in cadrul unui contract finantat de DRDP Craiova, mai multi angajati ai directiei, respectiv dirigintii de santier Ion Dina si Marin Tudor, responsabilul cu derularea contractului, Luchian Toma Panduru, Mihai Adrian Radu, Stefan Radu, Constantin Serban si Stefan Branaru, au certificat si vizat, pentru a fi decontate, situatii de lucrari fictive sau neexecutate si materiale de constructii care figurau ca ar fi fost achizitionate, incalcandu-si astfel atributiile si sarcinile de serviciu.

Pentru ca angajatii DRDP Craiova sa aprobe plata lucrarilor neefectuate si materialele de constructie inexistente, Nelu Iordache, in calitate de administrator al Romstrade, societate care a primit contractul de executare a lucrarilor, l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea sa falsifice mai multe situatii de lucrari si facturile aferente.

In acest fel, Compania Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a fost prejudiciata cu aproape 23 de milioane de lei, intrucat DRDP Craiova este o subunitate a acesteia. Banii au fost recuperati in cursul urmaririi penale, in urma solicitarii procurorilor DNA, se mai arata in documentul citat.

Acesta nu este singurul dosar in care este implicat Nelu Iordache. Tot la Tribunalul Bucuresti se judeca, din 26 aprilie 2013, procesul in care Iordache este acuzat de delapidare, fals in inscrisuri, spalare de bani si inselaciune, in legatura cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri.

Omul de afaceri Nelu Iordache se afla, din 8 mai, in arest la domiciliu, dupa ce fost detinut un an si cinci luni.