Primarii europeni au discutat, duminica, la Bucuresti, despre rolul Strategiei Dunarii pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, dezbaterea avand loc in cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene, potrivit Mediafax.

La cea de-a saptea reuniune au participat reprezentanti guvernamentali din cele 14 state dunarene, alaturi de oficiali europeni, reprezentanti ai regiunilor si oraselor dunarene, ai mediului academic si de afaceri. Printre participantii la reuniune s-au numarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul orasului Ulm, Ivo Gonner, presedinte al Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene, edilul orasului Regensburg, Hans Schaidinger, si coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii din partea orasului Viena, Kurt Puchinger.

In cadrul reuniunii, Ivo Gonner i-a inmanat primarului Sorin Oprescu o diploma prin care i s-a acordat titlul de cetatean de onoare al Regiunii Dunarene, "pentru contributia sa la dezvoltarea si promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii".

La sfarsitul intalnirii, Sorin Oprescu a declarat ca este esentiala pentru dezvoltarea Bucurestiului, dar si a intregii zone, racordarea Capitalei la Dunare prin canalul Bucuresti-Dunare.

"Acest canal permite legatura directa a Bucurestiului cu alte capitale si mari centre europene, dar si interconexiuni cu alte judete sau zone ale Romaniei, creandu-se bazele unei adevarate retele europene de cai navigabile. Cred cu tarie ca acest canal reprezinta un pilon principal de dezvoltare pentru orasele Romaniei si Bulgariei", a spus edilul sef al Capitalei.

Oprescu le-a multumit omologilor sai prezenti la reuniune, amintind ca primul forum a avut loc la Regensburg, unde a participat si Angela Merkel, "care a sustinut si sustine eforturile pe care cei 14 primari ai oraselor dunarene le fac pentru a dezvolta orasele de o parte si de alta a fluviului".

Primarul orasului Ulm, Ivo Gonner, a declarat ca Dunarea reprezinta noua Europa si pentru aceasta este nevoie de orase si de regiuni puternice.

"Primarul general ne-a impartasit si noua planul sau de a lega Bucurestiul de Dunare, astfel incat Bucurestiul sa fie conectat cu celelalte 14 orase de pe Dunare. Toate aceste orase reprezinta o parte foarte importanta a Europei. Zona Dunarii este o macroregiune cu potential de dezvoltare pentru viitor. In Europa exista doua fluvii cu un rol deosebit de important: Rinul, care a adus laolalta diverse tari intr-o uniune a pacii, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, si Dunarea - singurul fluviu din Europa care curge de la vest spre est. De-a lungul Dunarii isi dau mana state mai vechi ale UE si state mai noi membre ale UE. Asadar, Dunarea reprezinta noua Europa si pentru o noua Europa avem nevoie de orase si de regiuni puternice", a spus Ivo Gonner.

Acesta a precizat ca se bucura de faptul ca Sorin Oprescu s-a alaturat "in aceasta mare intreprindere" si ca este convins ca rolul jucat de acesta si de Bucuresti este deosebit de important in acest context.

Primarul orasului Regensburg, Hans Schaidinger, a subliniat, la randul sau, importanta Dunarii in context european si a declarat ca "generatia noastra are sansa de a valorifica acest potential pe care Dunarea il ofera, de a putea atinge un nivel de bunastare asa cum ne dorim".

"Ne aflam la inceputul unui drum la capatul caruia sunt convins ca toate regiunile implicate vor beneficia de bunastare. Avem marea sansa de a putea aduce in acelasi loc, printr-o strategie comuna, toate activitatile care se desfasoara de-a lungul acestui fluviu. Salutam si sprijinim eforturile depuse de Ivo Gonner, presedintele Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene, si ne bucuram ca beneficiem in prezent si de aportul primarului general Sorin Oprescu, in vederea concretizarii obiectivelor pe care ni le-am propus", a spus Hans Schaidinger.

Coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii din partea orasului Viena, Kurt Puchinger, i-a transmis primarului general salutari din partea omologului sau de la Viena, Michael Haupl, si a reiterat ideea potrivit careia "Austria si Romania, alaturi de celelalte state care fac parte din regiunea Dunarii, depun toate eforturile in vederea realizarii acestui mare proiect pe care ni l-am asumat".

Reuniune precede cel de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, care va avea loc luni si marti, in Capitala, printre invitati aflandu-se ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, si comisarii europeni Dacian Ciolos si Johannes Hahn.

Strategia Dunarii este un proiect politic european lansat de Romania impreuna cu Austria. SUERD a fost adoptata de Consiliul European in 24 iunie 2011, ca strategie macro-regionala a Uniunii Europene.

Titlul Forumului de la Bucuresti este "Danube Region - stronger together, stronger in the world" si urmareste abordarea modului in care strategia ajuta statele riverane "sa faca fata provocarilor actuale comune, dar si sa influenteze revitalizarea economiei", potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Temele de discutie ale forumului vor viza rolul Strategiei Dunarii pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, echilibrarea dezvoltarii economice cu ecologia si gestionarea riscurilor de mediu, precum si finantarea proiectelor pentru Strategia Dunarii in viitorul cadru de finantare europeana 2014-2020.