Decizia de arestare luata in cazul sau nu este definitiva, dar este executorie. Edilul poate contesta masura, un alt complet al instantei supreme urmand sa stabileasca daca primarul Sectorului 5 va ramane dupa gratii.

Marian Vanghelie a plecat de la ICCJ, vineri noapte, dupa ce i-a expirat ordonanta de retinere, el spunand ca este pregatit pentru orice si ca astepta acasa decizia instantei.

Marian Vanghelie a iesit din sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sambata, in jurul orei 00.40, ordonanta de retinere emisa pe numele acestuia expirand vineri, in jurul orei 22.45.

Judecatorul de drepturi si libertati de la ICCJ a admis, sambata dimineata, propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de arestare preventiva a lui Marian Vanghelie, in dosarul in care edilul este acuzat de luare de mita pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru in atribuirea unor contracte de lucrari publice ale Primariei Sectorului 5.

Primarul Sectorului 5 a spus, la iesirea din sediul ICCJ, ca este pregatit pentru orice decide instanta, precizand ca va astepta solutia judecatorului.

In acelasi dosar, judecatorul de drepturi si libertati de la inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa decida daca emite mandate de arestare preventiva pentru varul primarului Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, asociat si administrator al mai multor societati comerciale, soferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, si sotul acesteia, Sorin Ciocan, toti fiind retinuti joi.

Decizia in cazul primarului Marian Vanghelie si a celorlalti cinci inculpati nu va fi definitiva si va putea fi contestata tot la instanta suprema.

Marian Vanghelie spunea, cand a fost adus la ICCJ pentru judecarea propunerii DNA de arestare preventiva, ca are ”un loc in celula pentru Ponta si Oprea”.

Primarul Sectorului 5 al Capitalei este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, in timp ce Mircea Niculae este acuzat de complicitate la luare de mita si de spalare de bani, iar Adrian Murgoci, Laura si Sorin Ciocan sunt acuzati de favorizarea faptuitorului si marturie mincinoasa.

Potrivit procurorilor, in perioada 2007 - prezent, Marian Vanghelie, in schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru sa obtina, pentru societatile pe care acesta din urma le controleaza, acordarea a numeroase contracte de lucrari publice, contracte in valoare totala de aproximativ doua miliarde de lei.

Pentru atribuirea si plata contractelor de executie de lucrari publice, Vanghelie a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor incheiate intre primaria Sectorului 5 si institutii din subordinea acesteia, pe de o parte, si societatile controlate de Dumitru, pe de alta parte.

"Comisionul" respectiv a fost platit de catre omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin si a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinut, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

O parte a "comisionului" a fost platit prin cedarea a doua imobile noi in favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.

De asemenea, pentru garantarea platii "comisionului" de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societati comerciale unor apropiati ai lui Vanghelie.

Alta modalitate de plata a "comisionului" de 20% a constat in achitarea de catre societatile controlate de catre aceeasi persoana a cheltuielilor de renovare si amenajare a unor spatii utilizate de catre societatea controlata de Fashion Brand Management S.R.L..