Bananele nu trebuie sa fie foarte curbate.

In 1995, UE a realizat un ghid pentru fermierii care cultiva banane si castraveti. Una dintre cerinte este ca bananele sa nu fie prea curbate, altfel vor fi retrase de la comercializare. Directiva a fost amendata in 2008, dupa ce fermierii s-au plans ca arunca prea multe banane care nu sunt in conformitate cu regulile europene.

Apa nu hidrateaza.

Luna trecuta, UE a venit cu o directiva ridicola. Pentru ca nu exista nicio dovada care sa sugereze ca bautul apei previne deshidratarea, autoritatile europene interzic acum producatorilor de apa minerala sa scrie pe eticheta ca apa previnde deshidratarea.

Prunele uscate nu sunt laxative.

Legea europeana interzice producatorilor de prune uscate sa le vanda ca pe un adjuvant in digestie. Justificarea suna asa: “Cercetarile nu au adus suficiente dovezi pentru a stabili ca exista o legatura intre consumul de prune uscate (Prunus domestica L.) si mentinerea unui tranzit intestinal normal.” Directiva nu a fost adoptata inca si se afla in dezbatere publica.

Diabeticii nu au voie sa conduca.

In aceasta vara, in presa britanica, a aparut informatia potrivit careia UE pregateste o directiva care sa le interzica celor care sufera de diabet sa conduca. Nu se stie pana in prezent daca o asemenea lege este in pregatire la Comisia Europeana, dar premierul britanic David Cameron a vorbit despre ea in octombrie.

Ouale nu se pot vinde la bucata.

In 2010, UE a stabilit ca preturile produselor alimentare sa nu mai fie stabilite in functie de numar (de exemplu 6 oua sau 10 mere), ci de greutate. Desi ouale, de exemplu, se mai pot vinde la bucata, pretul va fi stabilit in functie de greutatea lor. Legea este in prezent in faza de proiect.