Cu ochii in lacrimi, o femeie din Targoviste, mama a doi copii, explica motivele pentru care fiul ei, Andrei, elev in clasa a cincea, a adunat zeci de absente nemotivate pe parcursul unui singur semestru.

''Azi a venit cu lapticul de la scoala sa i-l dea celui mic sa manance, daca ma credeti… Azi le fac niste cartofiori, de la socri… Mi-e mila de el sa-l trimit nemancat la scoala'', spune femeia.

Pentru Andrei si pentru mama lui vin vremuri si mai grele. Femeii i s-a anulat alocatia pentru sustinerea familiei, acel ajutor pe care statul il acorda parintilor nevoiasi.

Conform legii, daca elevul acumuleaza 10 absente nemotivate pe parcursul unui semestru, alocatia pentru sustinerea familiei se diminueaza cu 20%. Daca numarul orelor de chiul ajunge la 20, suma se injumatateste, iar daca numarul de absente este mai mare de 20, acest drept se suspenda.

In cazul a 16.000 de familii autoritatile au luat decizia radicala. Alti 14.000 de beneficiari vor incasa mai putini bani.

La mijloc sunt 31.000 de copii si adolescenti care au insumat peste 800.000 de absente nemotivate. Daca in 6 luni elevii revin la ore, lucrurile vor reintra in normal.

Romania are cel mai mare numar de analfabeti de pe continent. 6% dintre romani nu stiu sa scrie si sa citeasca. Cifra este uriasa prin comparatie cu media europeana.