Emil Boc a ajuns de la deputat PDL, primar de Cluj, apoi presedinte al democrat-liberalilor si prim-ministru, fiind primul premier demis de Parlament in urma aprobarii unei motiuni de cenzura.

Boc este perceput drept un politician fidel sefului statului, in a carui umbra a fost constant plasat de catre adversarii sai, scrie Mediafax.

Emil Boc s-a nascut in 1966, la Rachitele, in judetul Cluj, si a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie (1991) si Facultatea de Drept (1995).

Este doctor in stiinte politice si filozofie politica al Universitatii Babes-Bolyai, din anul 2000, si este de asemenea doctorand in drept constitutional si institutii politice.

A fost primar al Clujului din 2004, cand a castigat alegerile in fata lui Gheorghe Funar. Mandatul sau a fost reinnoit la alegerile locale din vara anului 2008.

Din 2005, dupa ce Traian Basescu a castigat alegerile pentru Presedintia tarii, Emil Boc ocupa functia de presedinte al PDL.

Vasile Blaga, principalul contracandidat al lui Emil Boc la sefia PDL, detine functia de secretar general al partidului, dar a fost si ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Boc, functie pe care a mai ocupat-o la inceputul guvernarii Aliantei D.A - dupa un interimat de cateva luni, detinut in paralel cu cel al Dezvoltarii Regionale.

Si-a dat demisia in septembrie 2010 din Ministerul de Interne dupa scandalul caschetelor aruncate de catre politisti in curtea Palatului Cotroceni.

Blaga a fost perceput ca un om de baza din partid, fiind asemanat cu "un buldog" si existand zvonuri ca acesta, din cauza firii sale directe si ferme, nu ar fi agreat de presedintele Traian Basescu.

Vasile Blaga s-a nascut in data de 26 iulie 1956, in satul Petrileni, judetul Bihor. Este casatorit si are doi copii.

In viata politica a intrat inca din 1990, ca presedinte al Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN) Stei si vicepresedinte al CFSN Bihor, apoi ca deputat FSN.

A fost prefect de Bihor, director general la Directia Regionala Vamala Oradea, expert parlamentar si, pentru doar o saptamana, in decembrie 2004, consilier prezidential pentru aparare, securitate si siguranta nationala. Intre 2005 si 2007, Blaga a fost ministru al Administratiei si Internelor.

Dupa alegerile generale din noiembrie 2004, in care a indeplinit functia de sef al campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu, noul presedinte al Romaniei l-a numit pe Vasile Blaga, la 21 decembrie 2004, in functia de consilier prezidential pe probleme de aparare, securitate si siguranta nationala, sef al Departamentului Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale.

In 2008, intra in cursa pentru Primaria Capitalei, fiind invins de independentul Sorin Oprescu.

Tot in anul 2008, a candidat pentru prima data in sistem uninominal, intr-un colegiu din sectorul 3, castigand, astfel, cel de-al treilea mandat de senator.

In decembrie 2008, a fost numit ministru al Dezvoltarii Regionale, iar dupa retragerea PSD de la guvernare a detinut cu titlu interimar conducerea Ministerului de Interne, la care a renuntat in urma contestarilor fostului detinator al portofoliului, social-democratul Dan Nica.

Cel de-al treilea candidat in cursa pentru sefia PDL,Theodor Paleologu, fiul lui Alexandru Paleologu si diplomat de la varsta de 32 de ani, este deputat PDL si fost ministru al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.

Theodor Paleologu s-a nascut in 1973 in Bucuresti si a crescut in mijlocul grupului de intelectuali din jurul tatalui sau, cunoscutul scriitor, senator si ambasador Alexandru Paleologu. Familia sa este stabilita in acelasi cartier al Capitalei inca din secolul al XVIII-lea, de unde si numele strazii Paleologu care, in mod simbolic, leaga bulevardul Carol de bulevardul Coposu. Theodor Paleologu a candidat la alegerile din 30 noiembrie in colegiul 9 din sectorul 2, care include acest cartier, si a obtinut un mandat de deputat.

Theodor Paleologu a studiat la Liceul German din Bucuresti si, dupa 1990, s-a specializat in stiinte politice si filozofie la Sorbona si Ecole Normale Superieure din Paris, obtinand un doctorat in studii politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales si la Universitatea din Munchen, in 2001. A predat apoi la universitati din Europa si Statele Unite.

S-a lansat in diplomatie la 32 de ani, cand a devenit ambasador al Romaniei in Danemarca si Islanda, post pe care l-a detinut intre anii 2005 si 2008.

Theodor Paleologu provine dintr-o familie cu traditie in diplomatie. Tatal sau, scriitorul Alexandru Paleologu, a fost ambasador al Romaniei la Paris. De asemenea, Alexandru Paleologu a fost senator PNL, iar fiul si-a exprimat, la randul sau, simpatiile liberale.

Paleologu s-a remarcat prin discursul sau glumet si ironic, prin pipa purtata in coltul gurii atunci cind s-a inscris in cursa pentru presedintia PDL, dar si prin expresii de genul Basescu este "o pleasca" pentru PDL sau ca, daca partidul i-o cere, se va lupta cu energia unui "kamikaze" in alegerile din 2012 pentru Primaria Capitalei.

Glumind, spune ca, daca va decide sa iasa din politica, se gandeste sa plece singur in desert.