Politistii si procurorii investigheaza o posibila frauda de proportii, in care s-ar fi spalat nu mai putin de o suta de milioane de euro. Printre cei dusi la audieri, la Inspectoratul General al Politiei, se numara si omul de afaceri Cristian Erbasu.

Sediul companiei Erbasu a fost prima tinta a anchetatorilor de la Directia Generala Antifrauda si politie. Au fost ridicate acte contabile, iar proprietarul companiei, Cristian Erbasu, a fost dus la audieri, in calitate de martor.

Compania pe care o ancheteaza autoritatile pentru o posibila frauda a mostenit-o de la tatal sau, Mihail Erbasu. Miliardarul s-a sinucis in urma cu zece ani in conditii misterioase, in vila sa din Snagov.

Pe lista neagra a celor de la Directia Antifrauda se numara si afacerile companiei UTI, o companie cu vechi relatii de afaceri cu serviciile secrete, dar si cu institutii publice in domeniul sistemelor de securitate.

Grupul UTI este detinut de unul dintre cei mai bogati romani, maiorul in rezerva Tiberiu Urdareanu, fiul unui general de armata. Deocamdata, el nu are nicio calitate in acest caz, insa ar putea fi chemat sa dea declaratii cel putin ca martor. Au fost perchezitionate si sediile companiilor Strabag, Romsys si Netsolutions.

Suspectii, 90 la numar, au fost adusi la audieri la Inspectoratul General al Politiei. Printre cei adusi la politie sunt oameni nevoiasi, banuiti ca ar fi acceptat pentru diverse sume sa devina administratori de firme fantoma, folosite de adevaratii oameni de afaceri pentru contracte fictive. Ca sa se piarda urma banilor afacerile, erau rasfirate prin firme din mai multe judete.

Suspectii au derulat circuite evazioniste si de spalare a banilor, prin intermediul carora s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, transferand sume importante in contul unor societati de tip fantoma, de unde banii erau retrasi in totalitate in numerar.

Afacerea, sustin anchetatorii, avea ramificatii in aproape jumatate de tara. 116 firme sunt urmarite penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Prejudiciul estimat se ridica la aproximativ 30 de milioane de euro, dar sumele spalate de suspecti ar ajunge la o suta de milioane de euro. Pana duminica, 50 de suspecti au fost pusi sub acuzare in acest caz. Unii dintre ei ar putea fi retinuti.