Vestea ii vizeaza doar pe cei din Capitala, pentru ca este o decizie a prefectului, iar fiecare oficial poate hotari pentru orasul sau judetul sau.

Decizia vine dupa ce multi bucuresteni continua sa reclame si la aceasta ora ca nimeni nu i-a cautat pentru a le prelua codul numeric personal, dupa ce acesta a redevenit obligatoriu.

Tocmai de aceea, Prefectura Capitalei a hotarat ca nimeni dintre cei care nu si-au dat CNP-ul din cauza balbelor Institutului sa nu fie amendat.

Asta desi in urma cu cateva zile presedinte Institutui National de Statistica spunea ca toti cei care au formularele incomplete sunt pasibili de amenda.

Evident ca nu au cum sa scape de sanctiune cetatenii care au refuzat cu buna stiinta recenzarea. Dar si in cazul acestora, recenzorul ar trebui sa aiba dovezi incontestabile.

Exista insa si alte situatii in care nu se vor aplica amenzi.

"O parte din persoane nu au fost gasite la domiciliu", spune Valentin Georgescu, recenzor sef.

Raman semne de intrebare cu privire la cei nenumarati. "Legea ma obliga sa-i amendez, insa recenzorului ii va fi greu sa demosntreze ca cetateanul a refuzat recenzarea", spune Mihai Atanasoaei.

Exista si blocuri in care recenzorii au ajuns intr-un final, insa din spusele locatarilor, erau cam grabiti, asa ca au luat apartamentele pe sarite.

Astfel de situatii vor duce la aproximarea datelor din sistem. Pana acum, in toata tara au fost recenzate 19,6 milioane de persoane. Rezultatul este unul provizoriu. Lipsesc datele din structurile MAPN, MAE, MAI, romanii din strainatate, dar si cei care au completat singuri chestionarul pe internet.

La nivelul celor sase sectoare, aproape 7.000 de bucuresteni si-au trimis formularele prin metoda semi-online.