Institutul pentru Economie Mondiala din cadrul Academiei Romane a realizat studiul in perioada 1 - 15 mai pentru Banca Mondiala, informeaza Mediafax.

Potrivit studiului, indicele capabilitatii de administrare a banilor este in medie de 55,79%, pe o scara de 100%.
Doar 23% dintr romanii respondenti la sondaj tin evidenta veniturilor și cheltuielilor. Totodata, 66% din populatie nu tine evidenta veniturilor și cheltuielilor, dar știe cati bani are disponibili, iar 70% dintre respondenti au aratat ca au o planificare a cheltuielilor lunare curente.

Un lucru imbucurator este ca 61% dintre romani au declarat ca nu se imprumuta pentru a achita alte datorii.
Intrebati ce fac atunci cand raman fara bani de la o luna la alta, 75,3% dintre respondenti au raspuns ca reduc cheltuielile, 61,5% ca imprumuta bani de la rude, prieteni sau cunoștinte, iar 42,2% ca achizitioneaza bunuri "pe caiet" de la magazine.

Doar 7,5% dintre respondenti au spus ca atunci cand raman fara bani de la o luna la alta lucreaza in plus sau iși iau un al doilea loc de munca.

Pe de alta parte, intrebati cum utilizeaza banii care raman in plus de la o luna la alta, 74,6% a raspuns ca ii pastreaza in numerar, 33,6% ca ii cheltuiesc pe bunuri de consum și 25,4% ca ii economisesc sau ca nu ii retrag din cont.

Stanculescu a aratat ca principalii factori care determina capacitatea de administrare a banilor sunt venitul, gradul de alfabetizare financiara, nivelul de educatie, generatia și aria rezidentiala.