"Peste 53% din populatia <<bancarizata>> din Romania ar folosi alte metode de economisire si investire decat banca, dar nu au suficiente informatii despre ce ar trebui sa faca sau nu au suficient timp. Totodata, 57% din populatia bancarizata din Romania prefera sa economiseasca sau sa investeasca prin forme din care castiga mai mult decat la banci", reiese dintr-un sondaj efectuat de Mercury Research pentru Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

Dintre cei care nu au deocamdata economii la banci, 79% ar economisi sau ar investi prin forme mai rentabile decat produsele bancare. 

Pe de alta parte, 69% dintre respondenti considera ca sunt necesare sume mari de economisit pentru a fi rentabila depunerea acestora la banca.  Totusi, 80% dintre persoanele care au economii le detin la banci, majoritatea acestora fiind clienti ai unei singure institutii de credit.

In mediul rural, deponentii care au economiile la o singura banca reprezinta 80%, fata de 58% in mediul urban. 

Principalul motiv pentru care unii deponenti aleg sa-si pastreze economiile la mai multe banci il reprezinta siguranta. 

Romanii cred ca bancile ofera dobanzi prea mici la depozite (78% dintre respondenti), cei care economisesc dorindu-si bonificatii mai mari, in timp ce 84% dintre cei intervievati spun ca institutiile de credit percep comisioane prea mari, opinie impartasita in special de cei care au credite (78%). 

Circa o treime din respondenti declara ca au incredere in banci, in special cei cu economii la aceste institutii (51%), cei informati cu privire la sistemul bancar (43%), precum si cei care stiu ca depozitele sunt garantate, iar FGDB plateste compensatii in cazul unui faliment bancar (46%). 

Atunci cand se informeaza despre banci si produsele de economisire, sursa principala o reprezinta agentiile bancilor, in 70% din cazuri. Fata de media respondentilor, persoanele care stiu ca FGDB garanteaza depozitele cauta intr-o mai mare masura informatii pe pagini de internet specializate (48%), citesc comunicarile de pe site-urile bancilor (28%), articole din presa de specialitate (20%) si rapoarte sau comunicari ale Bancii Nationale a Romaniei (13%). 

Tinerii intre 18 si 24 de ani cauta cu predilectie informatii de pe pagini de internet specializate, in timp ce persoanele cu varsta de peste 55 de ani urmaresc mai degraba emisiuni TV care au ca tema finantele (45%), reiese din studiu. 

De regula, oamenii se informeaza despre situatia financiara a bancilor atunci cand vor sa-si deschida un depozit sau cont de economii, in 28% din cazuri, procentul fiind mai ridicat in cazul celor care intentioneaza sa economiseasca in acest an, de 34%.

Sub 5% din populatie se informeaza cel putin o data pe saptamana despre banci si oferte de economisire. 

Sondajul a fost realizat la inceputul anului pe un esantion de circa 1.200 de persoane din mediul urban si rural care detin cel putin un instrument financiar-bancar, cu o marja de eroare de plus/minus 2,8%.