Peste un sfert dintre barbatii cu varsta peste 18 ani nu au fost afectati de criza, procent semnificativ mai mare decat cel al femeilor, de 20%, potrivit studiului, citat de Mediafax.

Noua din 10 antreprenori au resimtit negativ criza economica, in timp ce 55% dintre managerii sau angajatii cu studii superioare au fost afectati.

"Procentul va creste simtitor in randul angajatilor cu studii superioare si nu numai in urma masurilor de reducere a salariilor in sectorul bugetar", a declarat Mircea Kivu, director de operatiuni la Mercury Research.

Si persoanele care pentru moment nu au un loc de munca au resimtit puternic impactul crizei, 95% dintre acestea fiind afectate.

Pe de alta parte, 66% dintre romani sunt mai ingrijorati de situatia lor financiara decat in urma cu sase luni, procentul fiind mai mic decat in luna martie din 2009 (75%), dar situandu-se in continuare peste nivelul din noiembrie 2008, cand apareau primele semne ale crizei in Romania si cand doar jumatate (53%) isi exprimau aceasta temere.

"Principalele temeri sunt legate de imposibilitatea de a mentine acelasi stil de viata ca in prezent (40%), de scaderea veniturilor (39%) sau de nesiguranta de a face fata cheltuielilor curente (38%). Temerile legate de imposibilitatea de a putea plati ratele sunt valabile pentru 15% dintre romanii cu varsta peste 18 ani, iar 14% se tem ca nu vor mai putea face economii sau investitii ca in anii trecuti", se mai arata in studiu.

Legat de evolutia stabilitatii financiare a bancilor in urmatorul semestru, ponderea celor care considera ca situatia se va inrautati a scazut fata de anul trecut, de la 61% la 40%. Peste un sfert dintre respondenti estimeaza ca stabilitatea financiara a bancilor va ramane la fel in urmatorul semestru, iar 13% chiar ca se va imbunatati.

Datele fac parte din studiul Financial CrisisMeter realizat de Mercury Research incepand cu luna noiembrie 2008. Studiul a fost realizat in perioada 15 martie-1 aprilie 2010 pe un esantion de 1.177 respondenti cu varsta peste 18 ani.