Piata cartii e sub 20 de milioane de euro. Ce mai citeste romanul?

"Tot criticul literar vrea ca poporul sa citeasca Marin Preda, Eminescu, Sadoveanu. Nu se poate, nu se mai poate! Sa nu ne mai plangem ca nu citeste poporul", spune Dan c. Mihailescu, critic literar.

Lasand la o parte autori ca Dan Brown, care a vandut peste 200 de milioane de volume si va da iar lovitura cu nou lansatul Inferno, astazi si laureatii de premiu Nobel scot editii de numai cateva mii de exemplare. Suntem si noi departe de vremea cand Buzura, Breban scoteau editii de 50-60.000 de exemplare, iar Paunescu 120.000 de exemplare. Astazi, mai interesant e sa vezi la ce se fac reeditarile.

Cititorii cauta pozitivism si instrumente sa-si faca viata mai buna. Pana cand romancierii tineri vor renunta la beletristica "neagra", oamenii se orienteaza spre motivationale.

"Povestile de succes. Au o voga nebuna. Vieti de sportivi, Marcus Aurelius, povestirile din Biblie. Tinerii de 20 de ani vor carti motivationale. Fa-ma sa fiu o doamna frumoasa, sa am succes, sa am bani. Pustoaicele de 14-15 ani merg la vampiri, literatura cu draci, cu pricolici, merlini, vrajitori, foarte bine!", spune Dan C. Mihailescu.

Vanzarile la aceste titluri sunt peste cele de carte istorica sau educationala. Puterea lor de convingere e mare. Valabil si pentru cartile digitale si audiobook-uri.

"Se spune mereu ca trebuie sa avem nostalgia cartii pe hartie. Eu spun ca scopul scuza mijloacele. Si daca pustimea de astazi citeste pe ipad, Kindle, asculta audiobookuri, tot ce inseamna gadgetism, orice te indeamna la carte e bun", mai spune Dan C. Mihailescu.