Dan Alexandru Ghita, presedintele asociatiei organizatorilor de jocuri de noroc Rombet, a acumulat experieta pe piata jocurilor de noroc din Romania inca din 1998, iar in 2012 devenea directorul general al Loteriei Romane.

Mai jos, un interviu acordat incont.ro despre piata jocurilor de noroc din Romania

Ce valoare are piata jocurilor de noroc din Romania? 

D. A Ghita: Peste 1 miliard de euro anual, din estimarea mea personala. Ma bazez atat pe informatii din piata, cat si pe studiul PwC, care a prezentat datele la nivelul anului 2012. Trebuie sa facem insa diferenta intre sumele brute cu care jucatorii participa la joc – taxa de participare sub forma biletului la Loto, bilet la casele de pariuri, Bingo etc., si veniturile brute realizate de organizatorii de jocuri (GGR - Gross Gaming Revenue), la care se refera studiul de mentionat. Aceste venituri brute reprezinta diferenta dintre taxa de participare la joc si premiile obtinute de jucatori.

In Romania nu exista date cu privire la participarea la jocurile de noroc online – segment care deocamdata este in afara cadrului reglementat, niciun organizator de jocuri de noroc online nu este autorizat, in prezent, in tara noastra.

In ce constau cele mai importante modificari legislative propuse de Parlament pentru piata romaneasca de gambling?

D. A Ghita: Sunt mai multe proiecte aflate in Parlament, care vor sa completeze sau sa modifice legea ce reglementeaza jocurile de noroc in Romania. Astfel, avem intitiative legislative care vizeaza, in principal: 

•    limitarea drastica a exploatarii jocurilor de noroc de tip slot –machine, prin interzicerea amplasarii acestora in afara cazinourilor live si a locatiilor Loteriei Romane

•    impunerea unor conditii restrictive de amplasare a jocurilor in apropierea institutiilor de invatamant, cultura, arta, sanatate, etc.

•    limitarea zonelor de desfasurare a activitatii jocurilor de noroc, acestea neputand sa fie autorizate la o distanta mai mica de 1 km fata de unitatile de invatamant preuniversitar, precum si impunerea altor conditii restrictive de autorizare

De asemenea, mai exista in lucru un proiect de modificare substantiala a legii jocurilor de noroc,elaborat de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN), in colaborare cu asociatiile reprezentative din domeniu.  Asociatia pe care o conduc, Rombet, este pentru un dialog deschis cu initiatorii tuturor acestor proiecte legislative. Tocmai de aceea i-am invitat la discutii pe toti cei implicati in bunul mers al industriei de jocuri: organizatori, ONJN, Guvern, Parlament, societatea civila. Numai asa se vor putea "naste" prevederi legislative echitabile si aplicabile in mod egal pentru toti actorii industriei.

Cea mai mare suma pariata pe Cupa Mondiala si cel mai mare castig in Romania?

D. A Ghita: Inca nu avem date oficiale despre cele mai mari pariuri la Cupa Mondiala de Fotbal 2014. Va pot spune ce stiu din auzite - jucatori care au pariat 5.000 de euro si un norocos care ar fi castigat 25.000 de euro.

Cel mai mare castig la jocurile de noroc in Romania? 

D. A Ghita: Probabil cel mai mare castig a fost inregistrat anul trecut, la Loteria Romana, si a fost in valoare de aproximativ 11 milioane euro. 

Portretul jucatorului roman

D. A Ghita: La slot machines, joaca in special barbati - 92 %, arata un studiu recent al GfK. Mai mult de jumatate sunt necasatoriți, au joburi full-time, nu au copii. Varsta medie - 29 de ani. Femeile aleg mai mult jocul la Loto sau la Bingo. Ruleta, de pilda, nu le atrage mai deloc. Oricum, ele cauta echilibrul si distractia atunci cand pariaza, pe cand barbatii sunt mai centrati pe provocare, competitie si socializare.

Cati bani se joaca in medie de om? 

D. A Ghita: Depinde foarte mult de tipul de joc si de frecventa cu care se desfasoara jocurile. Daca la Loto avem doua extrageri (jocuri) pe saptamana, in cazul sloturilor, al pariurilor, la Bingo in sala sau cazinouri, frecventa jocurilor este mult mai mare. De asemenea, comportamentul/profilul jucatorilor difera de la un tip de joc la altul. Nu credem ca exista statistici, insa pe baza experientei proprii si a sumelor cu care jucatorii participa la diferitele tipuri de jocuri, putem aproxima sumele jucate, in medie, saptamanal astfel: la slot-machine suma medie este de 150 lei, la pariuri in cota fixa aproximativ 15 lei, la Bingo 25 lei, iar la Loto 7,5 lei. 

Cati bani s-au pariat la jocurile de noroc in primele sase luni din 2014?

D. A Ghita: Estimez piata jocurilor de noroc la 1 miliard de euro pe an, asadar apreciez ca in primele sase luni din 2014 s-au pariat aproximativ 500 milioane euro. 

Cate locuri de munca genereaza acest sector?

D. A Ghita: Din calculele noastre, la nivelul anului curent, in industria jocurilor de noroc, isi desfasoara activitatea peste 50.000 de persoane. In aceasta cifra am aproximat si locurile de munca generate indirect  - paza, auto, utilitati, servicii, consumabile etc.

Cati bani aduc la bugetul de stat jocurile de noroc?

D. A Ghita: Ca sa va puteti face o imagine cat mai exacta a veniturilor aduse la bugetul de stat de catre intreaga industrie a jocurilor de noroc, trebuie sa facem cateva precizari. Spre deosebire de majoritatea celorlalti agenti economici, organizatorii de jocuri de noroc sunt obligati sa achite cu anticipatie taxele de licentiere si autorizatiile de exploatare a jocurilor. In plus, la fel ca ceilalti agenti economici, datoram toate celelalte taxe si impozite - impozit pe profit, taxe si contributii pe forta de munca, taxe si impozite locale etc. Aceste taxe exista si pe hartie, si in conturile statului, altfel ar inchide afacerile. Și, ca sa va dau un raspuns concret, daca la nivelul anului 2012, conform studiului PwC, totalul acestor contributii la bugetul de stat se ridica la aproximativ 350-400 mil. euro, in prezent, consideram ca suma totala cu care industria jocurilor contribuie la buget depaseste 600 mil. euro pe an.