Si asta dupa ce in 2010, operele pictorului au fost licitate pentru suma de 520.000 de euro. Insa poate concura artistul roman cu faimosul Picasso, spaniolul ale carei creatii au fost licitate la sume exorbitante, devenind cele mai scumpe tablouri din lume?

1. „No. 5, 1948”, 140 de milioane de dolari (2006) - Jackson Pollock

Cel mai scump tablou din lume este No. 5, 1948, al lui Jackson Pollock. Vandut in 2006 pentru exorbitanta suma de 140 de milioane de dolari, opera controversatului pictor american a devenit una dintre cele mai reprezentative repere ale expresionismului abstract.

Pictura lui Pollock a fost indelung criticata de specialisti. Cu toate astea, ea detine titlul de cea mai scumpa lucrare artistica din lume.

2. „Woman III”, 135 de milioane de dolari (2006) - Willem de Kooning

Pictura realizata pe lemn a fost realizata de expresionistul Willem de Kooning, in 1948. Opera sa face parte dintr-o colectie de lucrari care au ca tema centrala femeia.

Tabloul a fost cumparat in 2006 de miliardarul Steven Cohen, pentru suma de 135 milioane de dolari.   

3. „Adela Bloch-Bauer I”, 135 de milioane de dolari (2006) - Gustav Klimt

Adela Bloch-Bauer I este al treilea cel mai valoros tablou din lume. Interesant la aceasta lucrare este ca austriacul Gustav Klimt a ales sa o realizeze de doua ori.  


 
Adela Bloch-Bauer I este considerata una din cele mai importante lucrari ale artistului simbolist. Piesa a fost vanduta in urma cu cinci ani, in cadrul unei licitatii din New York, pentru 135 de milioane de dolari.  

Personajul operei lui Klimt reprezenta o femeie din inalta societate, gazda unui salon vienez de renume.

4."Nude, Green Leaves and Bust", 106 milioane de dolari, 2010 – Pablo Picasso

Cea mai pretioasa creatie a faimosului pictor spaniol Picasso, ce dateaza din 1932, Nude, Green Leaves and Bust, a fost achizitionata anul trecut pentru fabuloasa suma de 106 milioane de dolari, la o licitatie organizata in New York.

Desi pretul estimativ a fost de 80 de milioane de dolari, expertii au sustinut de la inceput ca tabloul va depasi recordul stabilit in februarie 2010, de lucrarea lui Giacometti. Sculptura acestuia, Walking Man I, s-a vandut la Londra pentru suma de 104,3 milioane de dolari.

Ceea ce s-a si intamplat. Nude, Green Leaves and Bust a fost vandut cu 106 milioane de dolari (68 de milioane de lire sterline). Opera, pictata de Picasso in 1932, a fost expusa publicului o singura data, in anul 1951.

Subiectul creatiei sale este nudul Mariei-Therese Walter si a apartinut, inca din 1950, colectionarilor de arta Frances si Sidney Brody din Los Angeles.

Marie-Therese Walter, modelul folosit de Picasso din 1927 si pana in 1935, a fost mama fiicei artistului, Maya Widmaier Picasso. Relatia lor a inceput pe cand Marie avea doar 17 ani, iar pictorul - 45.

Povestea de iubire dintre ei a inceput dupa ce Picasso si-a parasit sotia, pe Olga Khokhlova, si s-a sfarsit atunci cand acesta a parasit-o pentru o noua cucerire: Dora Maar.

5. „Garcon a la pipe”, 104,1 milioane de dolari (2004) - Pablo Picasso

Garçon à la Pipe/Baiat cu pipa a aceluiasi Picasso a fost licitata de casa Sotheby`s din New York, cu sapte ani in urma, pentru suma de 104,1 milioane de dolari, devenind la vremea respectiva cea mai scumpa pictura a artistului spaniol.

Evenimentul a fost indelung discutat la vremea respectiva.

6. „Dora Maar au chat”, 95,2 milioane de dolari (2006) - Pablo Picasso

Cel mai scump portret de-al lui Picasso o reprezinta pe iubita artistului, Dora Maar, stand pe un scaun, cu o pisica neagra pe umar, a fost vanduta in 2006, la o licitatie organizata de Sotheby's, la New York, pentru suma de 95,2 milionane de dolari.

Pictura se remarca prin stralucirea culorilor si modelul complex al vestimentatiei Dorei.

Dora Maar, fotografa, poeta si pictorita, este redata in maniera cubista, specifica picturilor artistului spaniol.

7. „Portrait du Dr. Gachet”, 82,5 milioane (1990) - Vincent van Gogh

Portrait du Dr. Gachet este cea mai pretioasa pictura a lui van Gogh. Tabloul, care il infatiseaza pe medicul Paul-Ferdinand Gachet, prieten al lui van Gogh, a fost vandut cu 82,5 milioane de dolari la inceputul anilor `90, fiind un record pentru acele vremuri.


    
Licitata de casa de licitatii Christie's, din New York, opera de arta a fost cumparata de un cunoscut om de afaceri de origine japoneza, Ryoei Saito.

8. „Le Bassin Aux Nympheas”, 80,45 de milioane de euro (2008) - Claude Monet

In iunie 2008, casa de licitatii londoneza Christie's avea sa stabileasca un nou record mondial prin vanzarea celui mai scump tablou al lui Claude Monet.   


 
Le Bassin Aux Nympheas/Elesteul cu nuferi este cea mai valoroasa piesa de arta a impresionistului francez. Vanduta pentru suma de 80,45 de milioane de dolari, lucrarea realizata in 1919, face parte din colectia cu nuferi a lui Monet.
 
9. „Bal Au Moulin de la Galette”, 78 de milioane de dolari (1990) - Pierre Auguste Renoir

Pierre Auguste Renoir, unul dintre cele mai cunoscuti artisti francezi a realizat in 1876 lucrarea Bal Au Moulin de la Galette/Bal la moara de la Galette, care avea sa devina cea mai pretioasa opera a sa.

Tabloul pictorului a fost vandut la inceputul anilor `90, de casa de licitatii Sotheby's, in New York, pentru suma de 78 de milioane de dolari.

Opera lui Renoir a fost cumparata de colectionarul japonez Ryoei Saito, care a cumparat si Portrait du Dr. Gachet, al lui van Gogh.

10. „Massacre of the Innocents”, 76,7 milioane de lei (2001) - Peter Paul Rubens

Pe ultimul loc in top zece, se afla Massacre of the Innocents/ Masacrul inocentilor, tabloul pictat de renumitul Peter Paul Rubens in 1611.

Lucrarea celui mai cunoscut pictor flamand a fost cumparata in cadrul unei licitatii organizate de Sotheby`s, in 2002, de miliardarul Kenneth Thomson. Acesta din urma a platit 76,7 milioane de dolari pentru opera lui Rubens.