Prima transa a impozitelor si taxelor locale pentru cladiri, terenuri, autovehicule si gunoi poate fi achitata in primele trei luni din an. Iar daca platesti intreaga suma pana la 31 martie beneficiezi de o reducere de 10% din valoarea acesteia!

Mai mult, de la 1 ianuarie, poti achita darile catre stat si online. La adresa www.ghiseul.ro poti plati acum taxele si impozitele chiar din fata calculatorului,

Cea de-a doua transa a darilor poate fi platita fara penalitati pana la 30 septembrie.

Cat achiti pentru o masina de 2.601 de cmc

In ceea ce priveste cuantumul impozitului, in Bucuresti, pentru o masina cu un motor cuprins intre 2.601 si 3.000 cmc, taxa va ajunge la 144 de lei, in loc de 72 (pentru fiecare 200 cmc).

In marile orase edilii au decis totusi sa nu mareasca taxele si impozitele, exceptie facand autoturismele cu o capacitate cilindrica mai mare de 2000 de centimetri cubi. De pilda pentru un BMw x3 cu un motor de 2,5 de cmc impozitul ajunge la 4300 de lei. In cazul unui hummer, proprietarul plateste si 8000 de lei.

Impozite mari, cozi la fel de mari

La Cluj sute de oameni au vrut sa intre in 2011 fara datorii. Printre ei si actorul Dorel Visan. "Asa ar trebui sa plateasca fiecare pentru ca stau in mai multe locuri nu am timp peste an si atunci platesc si ma scap de o grija si devin si un cetatean exemplar", spune el.
 
In sectorul 6 din Bucuresti in schimb, dupa ce au stat si cate 2-3 ore in picioare, unii si-au pierdut rabdarea.

Si asta chiar daca autoritatile spun ca exista si alte modalitati de plata a taxelor si impozitelor. "Avem mai multe puncte amplasate in mall-uri si magazine. In plus, se pot plati si online taxele", spune Cosmin Pop, director taxe si impozite in cadrul Primariei Sectorului 6.

Aglomeratie a fost si la Targoviste in ciua faptului ca impozitele sant anul acesta mai mari. "Din pacate impozitele si taxele s-au majorat in medie cu 10% anul acesta comparativ cu 2010", spune Iulian Crintescu, sef in cadrul Directoriei taxe si impozite la Primaria Targoviste.

In Capitala impozitele au ramas la fel ca anul trecut

Si in capitala impozitele au ramas aceleasi. Pentru un apartament cu 2 camere, taxa ajunge in medie la 70 de lei, iar la 3 camere, la 100 de lei.

Cresc insa peste tot impozitele pentru cei care au mai multe proprietati. Vor plati cu 65% mai mult pentru a doua casa si ajung la majorari si de 300 la suta pentru a patra, de exemplu.

Exista de asemenea si alte taxe majorate in noul an, cum ar fi accizele la carburanti, sau contributiile de sanatate pentru pensiile mai mari de 740 de lei.

Cei cu mai multe apartamente platesc mai mult

Din 2011, cei care au un al doilea apartament vor plati pentru acest un impozit cu 65% mai mare decat cel pentru prima locuinta. Atentie insa! Cei care au patru sau mai multe imobile vor platit cu 300% mai mult.

De exemplu daca stai in zona Stefan cel Mare sau Mihai Bravu si au un apartament de doua camere vei plati un impozit de 125 de lei.

La cat ajung penalitatile

Cei care depasesc termenul stabilit de autoritati vor plati penalitati de 01,% din suma datorata pentru fiecare zi de intarziere!