"Vreau sa va rog sa inchidem aceasta constructie bugetara pe 2015 pe principiile pe care le-am anuntat, si anume nu se creste nicio taxa si niciun impozit. Foarte multa lume intreba de acciza sau de...raman exact cum au fost in anul 2014, niciun leu in plus", a spus Ponta ministrilor in sedinta de guvern.

Formula dupa care va fi calculata valoarea accizelor anul viitor este inca in analiza la nivelul unui grup de lucru, declara in 1 octombrie ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, nedorind sa precizeze daca acestea vor mai fi stabilite dupa cursul valutar redus anuntat de BCE, care permite un nivel mai mic de accizare. 

Doua saptamani mai tarziu, ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, declara ca nu a fost inca stabilit modul in care se va calcula acciza din 2015, dar ca este luata in calcul si varianta ca aceasta sa nu mai depinda de euro, ci de leu. 

Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de referinta de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de catre Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decat cel anuntat anul trecut, de 4,4485 lei/euro. 

Daca accizele vor fi calculate in continuare pe baza cursului anuntat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui sa fie mai mic incepand cu anul viitor.

Anul acesta, Guvernul a luat in considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decat cel din 2013 care trebuia folosit in mod normal, si a adaugat cea mai mare rata a inflatiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost platite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anuntat de BCE. 

Accizele sunt platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice si cafea. Accizele sunt calculate in euro intrucat nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar Romania a parcurs un calendar de crestere a valorilor de la momentul aderarii la spatiul comunitar.