Domeniul educatiei va primi, anul viitor, trei miliarde lei in plus fata de acest an, reprezentand 3,51% din PIB, a anuntat premierul Victor Ponta, adaugand: "Sa dea Dumnezeu sa traim impreuna momentul in care vom putea aloca 6% din Produsul Intern Brut !".

Legea prevede ca Guvernul trebuie sa asigure educatiei un buget anual de 6% din PIB, dar aceasta obligatie a fost amanata constant de Executiv. 

Domeniul educatiei este finantat atat de la bugetul de stat, cat si din bugetul local. 

Victor Ponta le-a cerut ministrilor sa explice ca scaderile de bugete pentru 2015 se traduc prin reducerea contributiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale si prin plata titlurilor executorii, fiind firesc sa nu se regaseasca in buget cheltuielile economisite. 

"Acolo unde exista - si va rog pe toti ministri sa explicati acest lucru, pentru ca, pana la urma, e explicatia noastra sa explicam - acolo unde apar scaderi in diverse bugete, apar din doua motive. In primul rand, scaderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplica si la institutiile publice, adica si la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, ca platim mai putin CAS, nu doar privatul, ci si institutia publica, si, de asemenea, titlurile executorii, hotararile judecatoresti pe care le-am platit si le platim in continuare, e normal sa nu mai apara in buget", a aratat premierul Ponta.

Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltarii, Finantelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, in timp ce alocarile pentru ministerele Sanatatii, Culturii si Administratiei si Internelor vor fi mai mici. 

Proiectul de buget a fost aprobat in sedinta de vineri a Guvernului.