"Motivarea europenilor este foarte clara, ca trebuia sa facem aceasta liberalizare inca de cand am intrat in UE, din 2007. Este un principiu european", a spus Ponta.

El a aratat ca liberalizarea a fost aprobata de fostul premier Emil Boc si a devenit obligatia Romaniei, care trebuie respectata.

"Din pacate nu s-a facut in 2007-2008, nu s-a facut nici dupa aceea. Domnul Boc a aprobat - sigur, acuma minte pe la televizor ca nu a aprobat, dar are semnaturile puse acolo - si noi nu putem sa facem altceva decat sa... pentru ca e vorba de obligatiile Romaniei aici, chiar daca le-a semnat Boc. Avem niste obligatii de care trebuie sa ne tinem", a spus Ponta.

Guvernul vrea sa amane, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.

Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, in luna mai, o scrisoare in care a anuntat intentia Guvernului, recomandarea oficialului european fiind insa pastrarea calendarului.

Oettinger i-a raspuns lui Nita in 31 mai 2013 si i-a transmis ca la nivelul anul 2011 consumatorii industriali din Romania au beneficiat de cel mai mic pret al gazelor din intreaga Uniune Europeana. Comisarul a aratat ca pretul gazelor de pe piata locala trebuie privit "in perspectiva" si raportat la preturile de pe piata Uniunii Europene, mentionand ca in anul 2011.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar International, pretul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut in 1 aprilie (cu 5%), iar in 1 iulie ar trebui sa urce cu 5%, respectiv cu 3% in 1 octombrie (3%).

Pentru consumatorii industriali, liberalizrea pretului la gaze s-ar intinde pana in 2014. Anul viitor, la 1 ianaurie, preturile platite de companii ar urma sa creasca cu 4%, in 1 aprilie si 1 iulie cu cate 5%, iar la 1 octombrie cu alte 4 procente.

Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie pretul sa creasca cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.

Populatia beneficiaza de o perioada mai lunga de aplicare a liberalizarii preturilor gazelor naturale, respectiv pana in 2018, termen care ar putea fi insa prelungit cu un an.

Pentru populatie, liberalizarea ar urma sa inceapa in acest an, la 1 iulie cu 8%, urmata la 1 octombrie cu 2%. In 2014, preturile platite de populatie ar urma sa creasca cu 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie si cu 3% in 1 octombrie.

Etapele liberalizarii in 2015 prevad cresterea pretului cu 2% in ianaurie, cu 3% in 1 aprilie, cu 4% in 1 iulie si cu 3% in 1 octombrie.

Pentru 2016 sunt prevazute alte etape, care vor insemna cresteri de pret cu cate 3% in 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie. Cresterile de pret pentru 2017 sunt cu 2% in 1 ianaurie, 2% in 1 aprilie, 5% in 1 iulie si 3% in 1 octombrie. Pentru 2018, pretul au urma sa creasca cu cate 3% in 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie.