Intrebat, astazi, intr-o conferinta de presa, la Miercurea Ciuc, cum vede relatiile romano-ungare, mai ales ca la Universitatea de Vara de la Baile Tusvanyos se va vorbi saptamana viitoare despre acest lucru, premierul Romaniei a spus ca din punctul sau de vedere tensiunile dintre cele doua state au fost rezolvate prin votul alegatorilor maghiari.

"Eu am vazut o tensiune a relatiilor noastre produsa de implicarea in campania electorala la alegerile locale a presedintelui Parlamentului Ungar, de partea unei formatiuni politice. Aceste tensiuni au fost rezolvate definitiv, prin votul oamenilor de aici, din Harhita, Covasna si Mures, care si-au votat presedintii de consilii judetene, primarii si nu pot sa spun decat ca ma bucur de votul lor ca acesta nu a fost influentat de campania electorala a presedintelui Parlamentului Ungariei. In rest, din punctul meu de vedere, Romania si Ungaria trebuie sa aiba in continuare relatii foarte bune", a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

El a adaugat ca si Romania, Ungaria si Bulgaria, precum si celelalte tari din zona, trebuie sa arate ca nu sunt tari care pot fi tratate ca state de nivelul doi.

"Exista aceasta tendinta, poate mai putin la nivel politic, poate mai mult la nivelul mass-media din vestul Europei, de a trata tarile din aceasta zona ca fiind cele care creeaza probleme. Eu cred ca tarile din zona au adus un plus UE si au facut UE mai puternica si nu cred ca merita sa fie tratate ca tari de categoria a doua si mai cred ca toate problemele trebuie sa le rezolvam impreuna", a spus prim-ministrul.

Intrebat daca intalnirea sa cu Viktor Orban a fost un esec, premierul a infirmat acest lucru. "Ma intrebati de esecul intalnirii cu Viktor Orban. Nu a existat asa ceva. Domnul Orban a fost la Bucuresti, am participat la acea intalnire, dupa care - e dreptul domniei sale - a baut o cafea cu un prieten foarte bun, cu domnul Basescu. Eu nu pot sa cenzurez nimanui prietenii, prietenii isi alege fiecare, insa repet, singura problema reala care a existat intre cele doua tari a fost implicarea in campania electorala interna de partea unui partic politic a domnului presedinte al Parlamentului de la Budapesta, domnul Kover", a spus Ponta.

Premierul a profitat de ocazie sa faca si o gluma, rugandu-i pe cei care vor fi saptamana viitoare la Tusvanyos sa mearga impreuna cu el si cu Viktor Orban la Bruxelles si sa depuna marturie ca ei nu seamana.

"Toata lumea ne confunda acum in Europa, iar dumneavoastra care ne cunoasteti si pe unul si pe celalalt puteti spune ca fiecare este diferit, sigur avem prenumele la fel", a spus oficialul.

Totodata, Ponta a afirmat ca Romania, Ungaria si celelalte tari din estul Europei trebuie sa aiba sanse egale cu celelalte tari dezvoltate, afirmand ca nimic nu este mai incorect decat ca intotdeauna cei din vechiul bloc comunist sa fie catalogati drept "rai si care fac Europa de ras".

"Eu cred ca suntem la fel de europeni ca si cei din Germania, Franta, ca si cei din Spania, am avut lucruri gresite pe care le-am facut in ultimii 20 de ani pe care as vrea sa le indreptam impreuna", a spus Ponta.

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, si secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, ambii printre membrii fondatori ai FIDESz, au fost prezenti in Romania in perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, sprijinind PCM si respectiv PPMT.

Premierul Victor Ponta a fost comparat, intr-o analiza publicata luni pe un blog al Financial Times, cu omologul din Ungaria, Viktor Orban, in privinta ingrijorarii manifestate de partenerii internationali cu privire la situatia politica din Romania.