Intrebat la un post de televiziune daca sistemul diferentiat de impozitare a veniturilor, cu cote de 8%, 12% si 16%, este avut in vedere pentru acest an acest an sau pentru anii viitori, premierul a aratat ca, foarte probabil, acest tip de impozitare nu va fi aplicat din 2013.

"Nu pentru 2013, dar era vorba de un principiu care a constituit cel mai dificil compromis intre PSD si PNL. Liberalii au spus sa pastram un nivel scazut de taxare, acel 16%, iar noi, social-democratii, am spus: nicaieri in lume -se mai intampla in Rusia si in Bulgaria, e adevarat - dar nicaieri in lumea civilizata oamenii nu platesc exact acelasi impozit si cand au o suta de lei, si cand au un milion. A fost un compromis care eu cred ca este corect si util. in 2013 probabil ca nu vom reusi sa ne ducem la 12% si 8%, insa cele doua principii, acela ca in Romania nu mergem cu o taxare foarte ridicata, dar ca exista categorii sociale fata de care taxarea trebuie sa fie mai redusa decat pentru marea masa a cetatenilor, amindoua sunt principii moderne", a afirmat Ponta.

El a precizat insa ca doreste in continuare ca din acest an sa fie aplicata o taxa pe valoarea adaugata redusa la alimente.

Potrivit programului de guvernare Ponta II, "in orizontul 2013-2016" TVA va reveni la nivelul de 19%, taxele parafiscale se vor reduce la jumatate, iar"pe parcursul mandatului" va fi introdus impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit. in program figureaza si introducerea TVA redusa la alimente.