Intrebat de jurnalisti cum comenteaza estimarea Fondului Monetar International (FMI) conform caruia o majorare cu un punct procentual a taxei pe valoarea adaugata ar aduce mai multi bani la buget.

"Parerea mea si a economistilor este ca una dintre marile lovituri pe care le-a primit economia romaneasca a fost cresterea TVA cu cinci puncte procentuale intr-o saptamana, cand s-a dat decizia si a si crescut, asa incat nu cred ca mai trebuie sa crestem TVA, ci dimpotriva, in mod treptat si pe masura ce este sustenabil din punct de vedere bugetar, trebuie sa ajungem in 2016 inapoi la 20% TVA", a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca TVA este o resursa importanta si stabila pentru buget, dar este o taxa "impartita incorect", deoarece afecteaza in egala masura atat persoanele cu venituri mari, cat si pe cele cu venituri reduse, avand un impact in special asupra persoanelor cu venituri medii si mici, care reprezinta 90% din populatia Romaniei.

Potrivit unui raport publicat marti de FMI, Romania ar trebui sa creasca baza de contributori si nivelul ratelor, iar in lipsa unor reforme substantiale chiar sa opereze majorari ale cotei unice sau TVA, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de sanatate in urmatoarele decenii.

Cresterea TVA cu un punct procentual ar aduce in plus la buget aproximativ 2 miliarde de lei anual. Expertii FMI noteaza insa ca nivelul TVA din Romania este aproape de pragul maxim din UE, ceea ce sugereaza ca o astfel de masura nu este operabila.

La sfarsitul lunii iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, cresterea fiind aplicata incepand cu luna iulie a aceluiasi an.

In Uniunea Europeana, doar Ungaria, Suedia si Danemarca au cota TVA peste nivelul din Romania. Anul trecut, incasarile din TVA au reprezentat 23,3% din veniturile bugetului general consolidat.