Potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), intre 2009 si 2011, numarul celor care au parasit sudul Europei, adica locuitorii cei mai afectati de rezultatele recesiunii si reducerea cheltuierilor guvernamentale, a crescut cu 45%. Cei mai multi dintre ei au ales sa se mute in Germania si Marea Britanie.

De exemplu, numarul grecilor si spaniolilor care au migrat catre alte tari din cadrul UE s-a dublat din 2007, ajungand de la 39.000 la 72.000 de persoane. Germania s-a trezit astfel cu crestere de 73% a imigrantilor greci, alaturi de 50% mai multi spanioli si portughezi, plus 35% mai multi italieni, intre 2011 si 2012.

Timp de 12 luni, pana in septembrie 2012, se stie ca Germania a gazduit 116.000 de oameni din orase ale Uniunii Europene zguduite de criza. Tara are o rata a somajului destul de mica, de 5,4%, si are nevoie de muncitori in domenii specializate, precum inginerie sau tehnologia informatiei, pe masura ce populatia nativa imbatraneste.

O alta destinatie populara printre cei care vor sa scape de saracie este Elvetia. In 2011, statul a primit 31.000 de muncitori straini, majoritatea provenind din Italia, Spania si Portugalia.

Desi zona euro sufera in general de o rata a somajului mare (12,2%), situatia este mai rea cu precadere in partea de sud a continentului. In Grecia a ajuns la 28%, pe cand in Spania si Portugalia cifrele indica 27%, respectiv 17%.

“Guvernele trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a imbunatati perspectivele de angajare ale imgrantilor. Combaterea somajului pe termen lung este acum esential iar daca vom continua sa ajutam la integrarea imigrantilor, ne asiguram ca acestia isi vor juca rolul in revigorarea economiei globale”, este de parere Angel Gurria, Secretar general al OECD.

Raportul OECD mai arata ca imigrantii nu reprezinta o povara pentru tarile care ii adopta, in parte datorita faptului ca noii veniti isi platesc partea lor de taxe catre stat.

“Daca rezultatele descrise ne arata ceva, atunci ne indica faptul ca mai multa imigratie nu inseamna neaparat si o datorie publica mai mare”, se arata in raport.

“Raportul anuleaza mitul conform caruia imigrantii constituie o povara pentru bunastarea statelor care ii primesc, ei nu primesc mai multe beneficii decat locuitorii nativi ai acelor tari”, spune si Laszlo Andor, comisar european pentru munca, afaceri sociale si integrare, in cadrul UE.

Cu toate acestea, intr-o perioada in care se gasesc putine locuri de munca si datoriile sunt mari, partidele anti-imigrare, in special Partidul pentru Independenta din Marea Britanie si Frontul National din Franta, se bucura de o popularitate sporita.

“Ceea ce nu putem face este sa ne bucuram de sosirea imigrantilor in vremuri bune si sa ne referim la ei ca la o povara, in vremuri tulburi”, adauga si Gurria.