Fara prea multa carte, n-au stiu initial nici cine erau autorii lucrarilor si nici cat de valoroase erau ele pentru istoria artei. Abia dupa ce autoritatile olandeze au inceput sa faca valva, si-au dat seama ca ascundeau o comoara.

In disperare de cauza, au avut in plan sa vanda tablourile mafiei ruse si chiar sa il contacteze pe Gigi Becali.

Povestea incepe cu Radu Dogaru, Eugen Darie si Adrian Procop cu buzunarele goale, in cautare de castiguri mari si usoare in Olanda sau in tarile din jur.

"La un moment dat, Radu Dogaru mi-a spus ca in Belgia sunt la mare cautare obiectele de arta vechi… Acesta mi-a spus ca am putea sa sustragem din anumite locuri astfel de obiecte", povesteste Eugen Darie.

Zis si facut. Intr-o zi, Dogaru si Darie s-au urcat intr-o masina si au dat cautare pe GPS "muzee Rotterdam".

Cel mai apropiat muzeu de ei s-a dovedit a fi Muzeul de Istorie a Naturii. O data intrati in salile in care se aflau exponatele, Dogaru si Darie si-au dat seama ca au gresit. Exponatele de aici - pasari si animale - nu puteau fi vandute. Cand au iesit, au dat cu ochii de Muzeul Kunsthal si au intrat.

Aici tocmai se deschidea expozitia Avant Gardes - 150 de panze, semnate de zeci de pictori celebri - Picasso, Van Gogh, Modigliani, Degas sau Monet.

Baietii au vizitat galeria, zile la rand, gandindu-se cum sa dea spargerea. Parea simplu. Tablourile erau expuse pe pereti, fara geamuri de protectie. Agatate in cuie, lucrarile puteau fi luate in cateva secunde.

Iar in ceea ce priveste accesul...

"Am vazut ca exista o usa de acces in interior si care se afla in spatele muzeului.(...) Mi-am dat seama ca dispozitivul de inchidere al acelei usi este foarte slab, si ca poate fi deschisa …. oricand si de oricine, din afara spre interior, urmare a unui minim efort", povesteste Radu Dogaru.

Apoi au dat lovitura. Tablourile, noteaza procurorii, au fost alese dupa doua criterii. Semnaturile sa fie ale unor pictori pe care suspectii ii identificasera pe internet.

Unul dintre reperele in stabilirea acestora (alegerea tablourilor) fiind si tipurile de sacose de mana gasite pe piata de profil". Operele nu trebuiau sa depaseasca 40 pe 50 centimetri pentru a incapea in pungile de rafie pe care suspectii le cumparasera deja pentru a transporta panzele de la muzeu acasa.

Au furat 7 lucrari semnate de Picasso, Mattise, Monet, Gaugain, Meyer de Haan si Lucian Freud. Intr-un final au hotarat sa le aduca in Romania.

Eugen Darie a pornit la drum spre tara unde a si ajuns fara ca cineva sa-l controleze la vama. De aici hotii au inceput sa caute cumparatori pentru operele furate si asa au ajuns la Petre Condrat, asistentul lui Catalin Botezatu. Cum acesta nu le-a putut oferi un client au apelat la un roman stabilit in Belgia. Din nou, fara succes.

Pe lista de potentiali intermediari s-a aflat si un cetatean rus, in ideea ca acesta ar fi putut sa le faca legatura cu mafia. Infractorii l-au luat in calcul inclusiv pe Gigi Becali.

Intre timp, anchetatorii au intrat pe fir si au inceput arestarile si perchezitiile. Au fost insa cu un pas in urma hotilor si nu au cautat si in casa matusii lui Dogaru - acolo erau depozitate panzele. Dogaru si complicii sai au fost arestati, moment in care mama lui Dogaru a cedat de frica. In primul moment a ingropat tablourile in cimitir pentru ca in final sa le arda.