Doctorul Arafat a luat apararea echipelor de salvare care i-au cautat pe supravietuitorii accidentului aviatic din muntii Apuseni, spunand ca e normal sa dureze mai mult timp cautarea, pentru ca aria de cautare era raspandita.

"Lumea trebuie sa inteleaga ca, atunci cand nu ai tintit locul in care te duci, e o situatie in care stai ore intregi sa cauti. Nu putem reprosa echipelor de salvare, Au facut tot efortul, cu date limitate. In secunda cand cineva i-a gasit, mecanismul a mers mai repede", a explicat raed Arafat.

Intrebat despre informatia conform careia doctorul Zamfir a avut la dispozitie un telefon inteligent, cu GPS, pe care il putea folosi pentru localizare, Arafat a decarat ca, din informatiile sale, semnalul telefonic in zona era slab si nu a permis descarcarea de pe Internet a unei aplicatii de localizare.

Doctorul Arafat a dat ca exemplu accidentul aviatic din 2006, in care a fost umplicat un elicopter al SMURD: "Uneori, dureaza si 12 si 24 de ore, in munte. Muntele nu e ca strada. Cand a cazut elicopterul SMURD in pasul Tihuta, undeva in munte, am avut coordonatele GPS si altitudinea, dar si atunci a durat interventia cateva ore."

Conform declaratiilor doctorului Arafat, la fata locului a existat o coordonare centrala, asigurata de un inspector sef adjunct, de la ISU Alba, care avea comanda si controlul.

Rolul lui sau coordonarea integrala si integrata a tuturor structurilor care au participat la operatiunea de salvare: SMURD, pompieri, salvamont. La fata locului a fost trimis cel mai apropiat centru de comanda mobil, de la Mures, in ideea ca trebuie sa fie comanda integrata.

Intrebat despre stirea ca serviciile de informatii avea la dispozitie aparatura necesara pentru localizarea mai rapida a supravietuitorilor, dar nu nu au fost de acord sa isi ofere ajutorul pentru ca nu aveau mandat judecatoresc, Arafat a declarat: "Eu prefer sa salvez ilegal, decat sa las oamenii sa nu fie salvati."

Cititi continuarea interviului pe www.stirileprotv.ro.