"Sigur, intotdeauna este bine sa facem inainte lucrurile, dar cu atat mai mult in perioada imediat urmatoare tot ceea ce tine de o verificare la maximum prevazut de lege a indeplinirii tuturor conditiilor a localurilor de acest gen. Trebuie sa o facem ca sa evitam pe viitor asemenea tragedii. Dupa stabilirea responsabilitatilor penale, noi trebuie sa o luam din nou cu verificarea la fiecare loc in parte. Daca in Bucuresti este asa, imi inchipui ce o fi in tara in alte unde cu atat mai putin exista un control riguros", a declarat prim-ministrul in cadrul sedintei extraordinare de Guvern in care s-a decretat doliu national pentru trei zile pe intreg teritoriul Romaniei.  

Ponta a cerut punctual ministrului de Interne Gabriel Oprea si secretarului de stat din cadrul MAI Raed Arafat sa prezinte saptamana viitoare un plan de verificare a tuturor localurilor si barurilor din tara de genul celui in care s-a produs tragedia.  

"Vreau sa va rog pe domnul ministru si pe dumneavoastra sa veniti rapid saptamana viitoare cu un plan de verificare in toata tara. Eu cred ca nu e un caz izolat, cred ca sunt o multime de asemenea localuri, baruri pe care, daca le verificam... Stiu ca Primaria le autorizeaza, dar eu vreau sa verificati dumneavoastra, ca, la nevoie, noi suntem cei care intervenim, nu Primaria. Si vreau sa veniti saptamana viitoare, ministerul de Interne, exact cu planul cu fiecare asemenea loc in care se intalnesc oameni si exista aceste situatii", a declarat premierul.  

Ponta a adaugat ca "este cumplit sa lasi copilul sa mearga seara intr-un club si dupa aceea te duci sa-l cauti la spital sau la morga".  

"Vreau doar sa spun: Dumnezeu sa-i odihneasca! si sa facem tot ce tine de noi ca sa le aratam respect victimelor si familiilor acestora", a continuat premierul.  

Controale de amploare ale inspectorilor din sectoarele 1 si 6 in cluburi din Capitala

Inspectorii din sectoarele 1 si 6 ale Capitalei demareaza sambata seara ample controale la operatorii economici care au ca obiect de activitate organizarea de evenimente (restaurante, cluburi etc.), urmand sa verifice daca societatile care administreaza unitatile respecta avizele care stau la baza emiterii autorizatiei de functionare.  

Potrivit unor comunicate ale celor doua primarii remise Agerpres, actiunile survin incendiului petrecut in noaptea de 30 noiembrie, la un club din Capitala, soldat cu zeci de morti si raniti.  

"Actiunile de control pe care noi le facem au mai mult un caracter preventiv. Vom face tot ceea ce tine de atributiile Politiei Locale pentru ca bucurestenii, in special tinerii, sa-si petreaca timpul liber in conditii de siguranta in astfel de locatii", a declarat Viceprimarul Sectorului 1, Vasile Motoc.

Primarul sectorului 6 Rares Manescu a dispus ca inspectorii din cadrul Directiei Inspectie Generala, Serviciul Inspectie Comerciala sa desfasoare pe 31 octombrie o ampla actiune de control la operatorii economici de pe raza Sectorului 6 care au ca obiect de activitate organizarea de evenimente.  

Inspectorii vor verifica documentele ce autorizeaza activitatea comerciala, conform mentiunilor din certificatele constatatoare. Aceste documente includ acordurile de functionare, precum si autorizatiile de functionare pentru organizarea de evenimente la care sa participe un numar mare de persoane. De asemenea, inspectorii vor controla daca locatiile din Sectorul 6 care organizeaza evenimente in aceasta seara, cu ocazia Halloweenului, au avize pentru spectacole cu materiale pirotehnice si inflamabile.  

"Primaria Sectorului 6 va verifica in detaliu, prin toate metodele de control care ii stau la dispozitie, toate cluburile din Sectorul 6. Ne declaram disponibilitatea de a actiona impreuna cu celelalte institutii abilitate pentru a analiza documentele si a verifica caile de evacuare in caz de urgenta, astfel incat membrii comunitatii sa fie in siguranta. Condoleante familiilor indoliate", a declarat Rares Manescu, primarul Sectorului 6.

Decizia Executivului privind declararea doliului national vine dupa tragedia petrecuta vineri seara in Bucuresti, cand 27 de persoane au decedat dupa un incendiu izbucnit in clubul Colectiv.