“Vom creşte pensiile, vom creşte alocaţiile. Am prevăzut în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi în Legea bugetului de stat sumele necesare pentru a asigura creşterea pensiilor. Poţi să-ţi permiţi să creşti alocaţiile în măsura în care există resursele financiare pentru a susţine această majorare, fără să afecteze deficitul bugetar, dar cu siguranţă vom creşte alocaţiile de copii şi cu siguranţă vom creşte şi pensiile”, a precizat Orban la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat dacă pensiile vor fi majorate cu 40% începând cu luna septembrie, în condiţiile în care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea că este posibilă o creştere cu numai 4%.

“Domnul guvernator a spus că e greu să creşti pensiile cu 40% dacă tu ai o creştere economică de 4% şi, într-adevăr, la baza oricărei decizii care este legată de cuantum - salariilor în sectorul public, pensiilor, alocaţiilor de copii, ajutoarelor speciale şi al altor categorii de indemnizaţii - evident că atunci când iei decizia privind cuantumul alocării trebuie să ţii cont de realitatea economică (...). Uitaţi-vă, de exemplu, discrepanţa dintre salariile din sectorul public şi sectorul privat. Dacă vă uitaţi, în nicio ţară europeană nu există o asemenea situaţie, în care salariul mediu în sectorul public să fie mai mare decât în sectorul privat.”

Întrebat dacă ar putea fi o creştere etapizată a pensiilor şi a alocaţiilor anul acesta, premierul a spus că “orice” decizie nu se poate lua decât după analiza evoluţiei economiei în primele şase luni.

Dacă vă uitaţi în legea responsabilităţii fiscal-bugetare, Guvernul are obligaţia ca după şase luni să prezinte un raport privind evoluţia economică şi bugetară, în funcţie de care fundamentează rectificarea bugetară (...). Guvernele PSD nu au prezentat niciodată la termen acest raport pe care aveau obligaţia legală să îl prezinte după şase luni de activitate. Obiectivul nostru este clar şi limpede, şi anume acela de a creşte toate veniturile românilor, de a creşte salariile în mediul privat, de a creşte salariile, pensiile, de a creşte alocaţiile, dar la baza acestei creşteri în mod evident trebuie să stea o creştere economică stabilă, solidă, care să aibă la bază investiţii, creşterea productivităţii, aplicarea inovaţiei şi cercetării în activitatea companiilor, creşterea competitivităţii companiilor româneşti, dezvoltarea companiilor pe pieţele regionale sau globale, şi anume dezvoltarea economică autentică, nu măriri pe hârtie care să ducă la inflaţie şi care să nu poată să fie susţinute în perspectivă”, a conchis Ludovic Orban.

Și ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a dat asigurări, luni, că banii necesari pentru creşterea pensiilor cu 40% sunt incluşi în bugetul pe anul acesta, "legislaţia este respectată", iar o modificare a actului normativ ar fi posibilă numai dacă ar exista riscul ca România să intre în recesiune.

"Să presupunem că există riscul ca România să intre în recesiune. Nu vă interesează că ar da faliment zeci de mii de firme şi că ar intra oamenii în şomaj? Dacă România intră într-o criză economică, avem mai multe probleme: o să avem şomaj, o să avem bani mai puţini la venit. Banii sunt în buget, legislaţia este respectată", a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului, întrebat pe această temă.

El a afirmat că PSD a aprobat legea cu privire la majorarea pensiilor fără sursă de finanţare, cu un impact negativ de 24 de miliarde de lei în bugetul pe anul acesta.

"În legea pensiilor - şi aici vedeţi iresponsabilitatea şi incompetenţa celor de la PSD, pentru că au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ de 24 de miliarde de lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget. Despre asta vorbim. Acesta este efectul. Deci 2,5% din PIB, să faci rost de bani şi să plăteşti doar la pensii suplimentare. Ştiţi cât este gaura pe care ne-au lăsat-o pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape. Deci, au aprobat o lege fără sursă de finanţare, nu este asumată. Este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră", a susţinut ministrul Finanţelor.

Cât despre declaraţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a spus că majorarea pensiilor s-ar putea face cu 4% şi nu cu 40%, Florin Cîţu a menţionat că "deocamdată" banii pentru majorarea pensiilor cu 40% sunt prevăzuţi în bugetul pe anul acesta.

"Domnul guvernator este un economist foarte bun şi domnia sa se uită, din punctul de vedere al presiunilor pe buget, nu numai pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung. Domnia sa înţelege foarte bine ce înseamnă această presiune, această lipsă a surselor de finanţare în legea pensiilor - 24 de miliarde în 2020. Deocamdată, legea spunea foarte clar - banii sunt acolo pentru pensii. Domnia sa a explicat un scenariu, nu poţi să fii de acord cu un scenariu", a subliniat Cîțu.

Duminică seara, premierul Ludovic Orban a declarat că alocaţiile pentru copii vor fi dublate "dacă există resurse financiare". În cazul pensiilor, Orban a spus că sunt prevăzuţi bani la buget, dar nu este "100%" sigură aplicarea acestei măsuri, deoarece "totul depinde de cum evoluează economia".