De la numirea sa în funcița de premier, Ludovic Orban a evitat să dea o cifră exactă despre creștre.

”În cursul acestei săptămâni, definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflației, indicele de creștere a prețurilor de consum și indicele de creștere a productivității, salariul minim pe economie ar putea crește cu 7,2%”, a transmis Ludovic Orban pe pagina oficială de Facebook a Guvernului.

La finalul săptămânii trecute, Orban afirma că salariul minim pe economie va creşte, pe baza unui studiu de impact şi a consultării cu partenerii sociali şi organizaţiile neguvernamentale, însă nu poate spune că cât.

Cu siguranţă, salariul minim va creşte, dar nu pot da cuantumul cu care va creşte. La ora asta s-a constituit o echipă de lucru: Ministerul Finanţelor - SGG - Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Comisia de prognoză. Vom veni în baza studiului de impact pe care îl realizăm cu o propunere, care, evident, va fi supusă dezbaterii în consiliu tripartit - sindicate, patronate, organizaţii neguvernamentale. Vom asculta argumentele, pentru că aici sunt diferenţe de abordări”, a explicat Orban, potrivit Agerpres.

Şeful Guvernului a amintit că, din anul 2015, Comisia Europeană a solicitat României un mecanism obiectiv de creştere a salariului minim care să se bazeze pe realităţi economice, pe indicatori obiectivi, între care indicele de creştere a productivităţii, creşterea economică, creşterea salariului mediu brut, rata inflaţiei, “astfel încât în decizia de creştere a salariului minim să nu intervină arbitrar subiectivismul politic pe care îl poate avea un guvern, ci pur şi simplu să fie o decizie care să aibă efecte sociale şi economice benefice”.

“Dacă creşti prea puţin salariul minim pe economie, poţi să nu compensezi nici efectele inflaţiei. Dacă în schimb creşti prea mult salariul minim, rişti să afectezi ramuri întregi şi mulţi dintre angajaţii care lucrează cu salariu minim să-şi piardă locul de muncă. (...) Noi ne dorim ca orice decizie, nu numai decizia privind salariul minim pe economie, să se ia având la baza argumente foarte solide şi mai ales o previziune foarte solidă privind impactul unei astfel de decizii asupra economiei”, a completat Orban.