"Am cerut inca de vineri clarificarea situatiei cu Comisia Europeana vizavi de alerta care a fost facuta de italieni si am inteles ca problema acolo a fost. A fost o alerta gresit data de autoritatile italiene. (...) Inteleg ca alerta a vizat exact produsele de la Bradet, si nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generala si am cerut clarificarea lucrurilor. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. Alerta a vizat gresit initial produsele din lapte de oaie si inteleg ca a fost corectata apoi cu lapte de vaca, si nu la nivel national, pentru toate produsele romanesti, ci pentru produsele care intr-adevar au fost identificate", a spus Ciolos, citat de Agerpres.

El a adaugat ca va lua "o pozitie foarte clara" pe aceasta tema daca lucrurile nu se lamuresc.

"Asta e pozitia mea si, daca se intampla sa fie lucrurile altfel, am si transmis prin Reprezentanta noastra la Bruxelles catre Comisia Europeana, ca, daca aceste lucruri nu sunt clarificate, eu voi lua o pozitie foarte clara. Nu pot sa accept astfel de erori care au impact asupra economiei agroalimentare romanesti. Si stiu foarte bine despre ce vorbesc", a adaugat Ciolos.

Pe 16 martie, Italia a trimis o notificare prin acest sistem, cu nivel de risc „serios”, referitor la „branza din lapte de oaie din Romania”. In notificare trimisa prin RASFF tuturor tarilor UE se arata ca acest tip de branza (fara a se preciza producatorul) poate contine E. Coli ce produce shigatoxine, adica bacteria responsabila pentru sindromul hemolitic-uremic.

Ulterior, Ministerul italian al Sanatatii a cerut reevaluarea eficientei sistemului de alerta sanitara in statele membre UE (RASFF), dupa ce analizele au aratat ca branza de la Lactate Bradet pe care a consumat-o copilul de un an si doua luni din Florenta internat cu sindrom hemolitic-uremic era contaminata cu bacteria E.Coli, a anuntat Asociatia Unitatilor Sanitare din regiunea Toscana, citata de portalul Firenze Today.