Orban a afirmat, întrebat în legătură cu procentul de majorare a pensiilor, că decizia va fi luată "cu siguranţă în cursul acestei săptămâni" şi urmează să o facă publică.

"Am avut această discuţie ca să fie majorată şi pensia minimă cu procentul cu care se majorează punctul de pensie, această discuţie am avut-o şi pot să vă spun că şi pensia socială sau pensia minimă va creşte cu un procent similar pe care îl vom decide pentru creşterea punctului de pensie", a spus premierul.

El a menţionat că sumele majorate vor fi cuprinse cu siguranţă în buget. "Cu siguranţă vom finanţa, din moment ce am luat o astfel de decizie, am luat decizia astfel încât să putem să finanţăm orice cheltuială care este cuprinsă în buget", a adăugat Orban.

Luna trecută, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunța că ministerul pe care îl conduce a propus o creştere a pensiilor, de la 1 septembrie, cu 10%, dar că premierul ar putea decide un procent mai mare de creştere.

”Este un efort important pe care îl face acest guvern în contextul economic global pe care îl vedem astăzi şi eu nu ştiu dacă mai există guverne în lume care să crească cheltuielile permanente, dar bineînţeles, toate guvernele fac lucruri pe care le-am făcut şi noi, am dat ajutor de şomaj tehnic, ajutoare temporare, iar aici este vorba de creşteri de cheltuieli permanente, care se vor vedea în bugetele viitoare şi nu cred că există astăzi vreun guvern în lume care să crească cheltuielile permanente”, a declarat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor a adăugat că nu putem avea o creştere de 40 la sută a pensiilor, dar că scenariul este de 10 la sută, procent ce ar putea creşte uşor, în urma deciziei premierului.