Initiativa legislativa pentru modificarea si completarea legii 132 din 2008 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului a fost depusa, in Parlament, pe 11 septembrie.

Deputatul PSD Andrei Valentin Sava cere neimpozitarea salariilor preotilor, indiferent din ce cult fac parte acestia. Propunerea sa ar modifica un articol existent unde se precizeaza ca veniturile acestora sunt impozitate.

In expunerea de motive initiatorul spune ca e nevoie de aceasta neimpozitare avand in vedere ca majoritatea veniturilor bisericesti provenite din donatii merg catre activitati filantropice, precizand si ca numai in cadrul Patriarhiei Romane sunt peste 400 de asezaminte social-filantropice.

Cat ar pierde statul

Pana aici toate sunt bune. Probleme apar atunci cand vine vorba despre banii pe care i-ar pierde statul. Deputatul sustine ca bugetul ar fi vaduvit de cel mult 10 milioane de lei. Potrivit Asociatiei Secular Umaniste din Romania, care contestea vehement proiectul, suma este de patru ori mai mare.

Dupa calculul celor de la ASUR, in Romania exista 17.000 de clerici care fac parte din 18 culte. Acestia ar primi de la stat in jur de 257 milioane de lei lunar. Neimpozitarea acestor bani reprezinta in jur de 40 milioane de lei. Cei de la ASUR propun ca aceasta suma sa fie investita in educatie si sanatate.

Patriarhia Romana a anuntat ca isi va spune punctul de vedere abia in momentul in care initiativa va trece de comisii si va fi dezbatuta in parlament.