Declaratia presedintelui vine in contextul in care, miercuri seara, seful statului declara ca a primit la promulgare legea privind diminuarea CAS, dar ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, precizand ca in aceste conditii invita Guvernul la consultari.

El a spus ca nu va promulga legea pana nu va avea o discutie serioasa cu Guvernul despre sursele din care va fi suportata reducerea CAS. Ulterior, premierul a comentat ca legea a fost deja votata de Parlament, in consecinta Guvewrnul nu are pentru ce sa mearga la Cotroceni.

”Daca Parlamentul a putut fi pacalit de Guvern spunandu-i-se «vor creste incasarile pentru ca ANAF va lucra mai bine», eu sunt mai greu de pacalit din acest punct de vedere”, a replicat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Seful statului a mentionat ca Parlamentul a avut o abordare politica, precizand ca orice parlament ar vrea reducerea fiscalitatii. Basescu a subliniat ca el nu acuza Parlamentul pentru acest vot.

”Nici eu nu voi respinge aceasta lege atat timp cat exista o documentatie corecta”, a continuat Traian Basescu. Presedintele a precizat: ”As vrea sa am ocazia sa le spun romanilor: «Am promulgat pentru ca Guvernul are solutii corecte»”.

Intrebat ce va face, avand in vedere ca premierul Victor Ponta a facut declaratii care arata ca nu va raspunde invitatiei sale la consultari, Traian Basescu a raspuns: ”Voi vedea, va trebui sa analizez si va trebuie sa am si o consultare si cu FMI”.

Presedintele a mai declarat ca, daca solutiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament.

Miercuri seara, seful statului spunea ca este de parere ca Guvernul are ca tinta acoperirea deficitului rezultat prin micsorarea CAS prin cresterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

"Sunt ingrijorat cu privire la efectul promulgarii acestei legi de reducere a CAS si, din acest motiv, voi uza de articolul 86 din Constitutie si voi invita Guvernul la consultari, articolul spune ca presedintele poate consulta Guvernul in probleme urgente sau probleme de importanta deosebita", a spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca a primit spre promulgare legea de reducere a CAS si, in conditiile in care este un adept al reducererii fiscalitatii, are mari semne de intrebare asupra oportunitatii acestei masuri.

Seful statului a precizat ca oportunitatea este legata de realitatea fondului de pensii. "In momentul de fata, avem un deficit pentru anul acesta la fondul de pensii de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5% a CAS la societati adauga la deficitul de 12,5 miliarde inca 5 pana la 5,5 miliarde de lei", a mentionat Traian Basescu, adaugand ca evaluarea Presedintiei este de 5 miliarde, iar cea a Consiliului Fiscal este de 5,5 miliarde, deficit suplimentar la fondul de pensii.

Potrivit lui Basescu, aceasta ar insemna un deficit la fondul de pensii de 18 miliarde de lei.

Presedintele a spus ca varianta data de premier, in expunerea de motive la aceasta lege, este imbunatatirea colectarii de catre ANAF, adaugand ca sursa propusa de Guvern este "lipsita de credibilitate" si a spus ca "Guvernul va trebui sa aplice alte masuri care se vor duce din nou la populatie, ca si cele 35 de taxe introduse anul acesta, fie ca vorbim de taxa pe combustibil, de taxa pe stalp, care se rasfrang asupra populatiei".

Presedintele Traian Basescu a dat si cateva variante de masuri pe care Guvernul le-ar putea lua pentru a acoperi acest deficit suplimentar la fondul de pensii.

"Cred ca una din tintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar de 5,5 miliarde creat la fonul de pensii va fi cresterea de doua la trei ori a taxei pe proprietate, ceea ce va fi extrem de dificil, in mod special pentru pensionari", a opinat el. Potrivit sefului statului, alte masuri ar putea fi marirea taxelor actuale sau inventarea de taxe noi. "Eu cred ca se vor indrepta catre taxa pe proprietate", a adaugat Basescu.

Basescu a mai spus ca o alta solutie ar fi cresterea salariului, in conditiile in care Romania are 4,4 milioane de salariati si 5,4 milioane de pensionari, ceea ce inseamna "un dezechilibru urias", dar acest lucru nu va fi acceptat nici de catre firme si nici bugetul de stat nu ar putea suporta aceasta marire de salarii.

Presedintele a mai afirmat ca o alta sursa ar fi "taierea investitiilor", aratand ca pe primele sase luni, investitiile sunt mai mici cu 25% fata de primele sase luni ale anului precedent.

"Sunt solutii, una mai proasta ca alta, plecand de la premisa ca cele bune sunt greu de aplicat", a mai declarat Traian Basescu.

Ponta: Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni, despre reducerea CAS nu am ce discuta eu cu Basescu

Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni, iar despre reducerea CAS nu are ce discuta presedintele cu Executivul, deoarece proiectul de lege care reduce contributiile de asigurari sociale este votat de Parlament, astfel ca Basescu fie promulga actul, fie il retrimite in Parlament, afirma premierul Ponta

"Eu am avut intotdeauna si cat voi fi prim-ministru voi avea aceeasi atitudine: nu a fost niciodata si nici nu va merge, cat sunt eu prim-ministru, Guvernul la Cotroceni. Guvernul e la Piata Victoriei, daca vrea presedintele, sa avem tot felul de invitati pe acolo, poate sa treaca. Daca vrea sa aiba un dialog cu mine, sigur, ma voi duce, m-am mai dus si cu alte ocazii, nu ca m-ar fi ascultat prea mult, dar macar ca sa pastram respectul pentru textele constitutionale si pentru institutii, insa in aceasta situatie concreta daca vrea sa se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consulta cu persoana potrivita, pentru ca nu e o masura a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptata de Parlament, culmea si in unanimitate", a spus Ponta la un post de televiziune, scrie Mediafax.

El a aratat ca, in aceasta situatie, presedintele fie nu poate decat promulga proiectul de lege sau sa retrimita documentul in Parlament, unde va fi votat din nou in septembrie pentru a fi aplicat din octombrie.

"Daca ii este drag de mine si vrea sa ma vada pe la Cotroceni, mie nu mi-e drag de dansul, dar ma duc, insa Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni si despre reducerea CAS nu avem ce discuta pentru ca e o lege votata de Parlament. Daca vrea, sa discute cu Parlamentul, dar nu cred ca vrea sa convoace tot Parlamentul la Cotroceni", a adaugat premierul.

Liderul PSD, premierul Ponta a precizat ca, in cazul in care presedintele Traian Basescu nu va promulga reducerea CAS, atunci proiectul de lege va reveni in Parlament, va fi din nou votat, iar presedintele va fi obligat de aceasta data sa promulge actul normativ, reducerea CAS urmand astfel sa fie aplicata din luna octombrie, conform propunerii Guvernului votata de Parlament.

El a apreciat ca presedintele a vorbit despre reducerea contributiilor de asigurari sociale fiind total nepregatit si a precizat ca, daca acesta doreste totusi o intalnire cu Guvernul pe tema CAS, ii va transmite "o hartie" in care ii va explica faptul ca o astfel de consultare cu Guvernul este tardiva, deoarece reducerea CAS a fost deja votata de Parlament.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numarul actual al salariatilor din Romania este de aproximativ 4,6 milioane. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor.