"La bordul avionului se aflau presedintele, insotit de sotia sa, seful Statului Major si ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer", a adaugat el.

Potrivit BBC, seful statului polonez Lech Kaczynski a murit, iar presa internationala relateaza ca nu exista nici macar un supravietuitor din cei peste 90 de oameni aflati la bord!

Nicio persoana aflata la bordul avionului prezidential polonez prabusit sambata la Smolensk, in Rusia, nu a supravietuit, a anuntat, de altfel, guvernatorul regiunii ruse, intr-o interventie televizata, relateaza AFP.

"Nu exista supravietuitori in aceasta catastrofa", a declarat guvernatorul Serghei Antufiev prin telefon la postul de televiziune Vesti-24.

Presa internationala relateaza ca la bord erau, de fapt, 96 de persoane, in timp ce agentia RIA Novosti anunta 132 de oameni!

La bordul avionului se aflau presedintele, insotit de sotia sa, seful Statului Major si ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer plus guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek!

Cine devine presedinte interimar?

Presedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, va asigura functia de sef al statului, conform Constitutiei poloneze, dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski, sambata, intr-un accident de avion in Rusia, relateaza AFP.

"Presedintele Dietei, Bronislaw Komorowski, este in drum spre Varsovia de la Gdansk (nord), unde se afla sambata dimineata", a anuntat cancelaria acestuia.

Komorowski, candidat oficial al partidului liberal Platforma Civica (PO) la alegerile prezidentiale prevazute pentru aceasta toamna, urma sa se confrunte cu Lech Kaczynski, candidatul virtual al dreptei conservatoare.

O reuniune de urgenta a Consiliului de ministri polonez urmeaza sa aiba loc la Varsovia, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Pawel Gras.

Ce se intampla cu Banca Centrala?

Vicepresedintele Bancii Nationale a Poloniei, Piotr Wiesiolek, va prelua conducerea institutiei, dupa ce presedintele Slawomir Skrzypek a decedat, sambata, in urma prabusii avionului prezidential la bordul caruia se afla, transmite www.wpeost.pl.

In conformitate cu Legea privind Banca Nationala a Poloniei, pozitia lui Skrzypek va fi preluata de vicepresedintele institutiei, noteaza sursa citata.

Una dintre cutiile negre ale avionului prezidential polonez a fost gasita

Una dintre cutiile negre ale avionului prezidential polonez, prabusit sambata in apropiere de Smolensk, in vestul Rusiei, a fost gasita la locul catastrofei, a declarat o sursa din cadrul administratiei regionale, citata de agentia Interfax, relateaza AFP.
 
Moscova promite o ancheta minutioasa in cazul prabusirii avionului prezidential polonez

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, si premierul Vladmiri Putin au transmis condoleante dupa catastrofa aeriana in care a murit, sambata, presedintele polonez Lech Kaczynski, promitand o ancheta minutioasa a acestui accident, relateaza AFP.

"Ca toti cetatenii rusi, am aflat despre aceasta tragedie cu compasiune si un soc profund si sincer", a declarat Medvedev, potrivit serviciului sau de presa, intr-un mesaj adresat presedintelui Dietei, Camera inferioara a Parlamentului polonez, care asigura functia de sef al statului.

"Am ordonat o ancheta minutioasa asupra catastrofei, in cooperare totala si foarte stransa cu partea poloneza", a continuat el.

Putin i-a transmis condoleantele sale omologului sau polonez, Donald Tusk, intr-o convorbire telefonica, a anuntat purtatorul de cuvant al oficialului rus, citat de agentia RIA Novosti.

"Premierii au convenit sa pastreze contactul permanent si sa aminteasca inca o data ca autoritatile ruse vor avea mai multe informatii despre incident", a precizat purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de Interfax.

Printre pasageri se aflau numerosi demnitari polonezi, care urmau sa participe la ceremonia de comemorare a 70 de ani de la masacrul de la Katin.

Lista pasagerilor

Copia listei a fost obtinuta de site-ul Novinite.com, care prezinta principalii oficiali ai delegatiei:

Lech Kaczynski - presedintele Poloniei
Maria Kaczynska - sotia presedintelui Lech Kaczynski
Ryszard Kaczorowski - in perioada 1989-1990 a fost ultimul presedinte al Poloniei in exil
Jerzy Szmajdzinski - vicepresedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, candidat la alegerile prezidentiale din 2010
Wladyslaw Stasiak - directorul biroului de presa al Presedintiei
Aleksander Szczyglo - presedintele Biroului National de SecuritatePawel Wypych - secretar de stat al Cancelariei prezidentiale
Mariusz Handzlik - subsecretar al administratiei prezidentiale
Andrzej Kremer - ministru adjunct al Afacerilor Externe
Franciszek Gagor - seful Statului Major al armatei poloneze
Andrzej Przewoznik - vicepresedinte si secretarul Comisiei pentru comemorarea vicrimelor masacrului de la Katin a premierului in perioada 1994-1998
Grzeogrz Dolniak - membru al Camerei inferioare a Parlamentului
Przemyslaw Gosiewski - membru al Camerei inferioare a Parlamentului
Zbigniew Wassermann - membru al Camerei inferioare a Parlamentului
Janusz Kochanowski - avocatul polonez al poporului
Slawomir Skrzypek - guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei
Janusz Kurtyka - presedintele Institutului Polonez pentru Memoria Nationala
Tadeusz Ploski - preot romano-catolic

Ultima vizita a lui  Lech Kaczynski  in Romania

Presedintele polonez Lech Kaczynski a facut in octombrie 2009 ultima sa vizita oficiala la Bucuresti, unde s-a intalnit cu seful statului roman Traian Basescu si cu alti demnitari din tara noastra.

Relatiile comerciale ale Romaniei cu Polonia

Potrivit ultimelor date disponibile, mai precis de la 30 septembrie 2009, Polonia ocupa locul 8 in totalul schimburilor comerciale ale Romaniei.

Volumul schimburilor reciproce de marfuri era la 30 septembrie 2009 de 1,434 miliarde de euro, cu o reducere de 29,13% fata de septembrie 2008. Exporturile se ridicau la 440,65 milioane euro, scaderea in cazul acestora fiind de 14,58%, iar importurile s-erau de 993,89 milioane euro.

Deficitul comercial al Romaniei pe aceasta relatie era la data respectiva de 553,24 milioane de euro.

Evolutia schimburilor comerciale dintre Romania si Polonia a fost crescatoare, in perioada 2002 – 2008, volumul total al schimburilor majorandu-se de aproximativ 5,5 ori.

Mai mult, la 30 noiembrie 2009, investitiile polone in Romania se ridica la aproximativ 76,7 milioane euro, ocupand locul 26 in randul statelor investitoare in tara noastra!