"Pretul gazelor pentru consumatorii non-casnici alimentati in regim reglementat trebuia sa creasca la sfarsitul anului trecut cu 5%. Nu s-a facut pentru ca trebuia aprobata prin hotarare de guvern, care insa nu s-a mai dat din cauza schimbarii guvernului, dar va fi introdusa la 1 ianuarie", a declarat pentru Mediafax presedintele ANRE, Nicolae Havrilet.

Acesta a adaugat ca, din cate stie, hotararea trebuia adoptata miercuri de Guvern. "In privinta calendarului de dereglementare a pretului gazelor naturale pentru populatie suntem la zi, iar in privinta electricitatii pentru populatie deregelementarea este prevazuta pentru 1 iulie", a precizat Havrilet.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei de gaze, asumat prin acordul cu FMI, pretul la gaze trebuia sa creasca cu 5% de la 1 decembrie 2012. Urmatoarele etape de crestere pentru anul in curs sunt 1 aprilie (cu 5%), 1 iulie (5%) si 1 octombrie (3%).
Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie pretul sa creasca cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.