Pretul gigacaloriei pentru agentii economici alimentati din puncte termice urbane si centrale termice ale Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) ar putea creste de la 252,17 lei la 329,30 lei, fara TVA, iar pentru cei alimentati din puncte termice proprii - de la 212,95 de lei la 296,49 lei, fara TVA, potrivit proiectului pus in dezbatere publica pe site-ul www.pmb.ro.

Aceste tarife ar fi trebuit sa fie recalculate in luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). "Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare inregistrate de RADET Bucuresti in perioada februarie - iulie 2013 in valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )", se arata in raportul de specialitate aferent proiectului.

"RADET a inceput demersurile de ajustare a preturilor de facturare imediat dupa majorarea pretului de catre producatorii de energie termica, in principal ELCEN S.A., dar acestea au fost intarziate din cauza corespondentei purtate timp indelungat cu autoritatile de reglementare", au declarat reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), potrivit Mediafax.

Proiectul mai stabileste ca pretul local de facturare al energiei termice pentru agentii economici se va aplica pe o perioada de un an, perioada necesara pentru recuperarea pierderilor financiare ale RADET aferente perioadei februarie - iulie 2013.

In ceea ce priveste pretul gigacaloriei pentru populatie, reprezentantii PMB au precizat ca se doreste ca energia termica sa ramana la pretul actual de 169,88 lei pe gigacalorie cu TVA, fata de 320 de lei pe gigacalorie, pret la care este achizitionat agentul termic de la Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN). Astfel, in prezent, subventia acordata de PMB este de 46,9 la suta din costul gigacaloriei.

Pe perioada in care proiectul se afla in dezbatere publica, respectiv pana in data de 19 noiembrie 2013, cetatenii pot trimite in scris propuneri, sugestii, amendamente si recomandari. Ulterior, documentul va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.