"Toate preturile din industria alimentara vor creste cu minim 5%. Acum avem cel mai mare TVA din Europa la industria alimentara", a declarat, sambata, agentiei Mediafax presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta si directorul producatorului de mezeluri Angst, Sorin Minea.

El a adaugat ca majorarea TVA nu poate fi suportata de producatori, pentru ca firmele din domeniu nu au mai avut profit înca de anul trecut.

Si Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan, spune ca pretul produselor de panificatie se va majora cu cel putin 5%.

"Aceasta crestere a TVA nu este un element de cost, ci o taxa adaugata, pe care nu o pot suporta producatorii, care oricum sunt la limita de cost", a afirmat Popescu.

El a aratat ca, prin cresterea TVA, nu se vor colecta bani in plus, ci, dimpotriva, bugetul va avea de suferit.

Tot o crestere de minim 5% va avea loc si la carnea de pasare.

"Niciun producator nu va putea suporta aceasta crestere de TVA pe costurile lui. Daca nu se iau masuri impotriva evaziunii, producatorii interni care platesc TVA de 24% vor fi net dezavantajati in fata importatorilor, care nu platesc TVA. Tentatia de evaziune va fi mai mare decat pana acum", a aratat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.

La randul sau, Valentin Blanaru, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui, spune ca vor fi cresteri de preturi pe segmentul pe care îl reprezinta de cel putin 5%.

Guvernul a decis, sambata, cresterea TVA de la 19% la 24%, de la 1 iulie, fara a majora si cota unica de impozitare.