Rata inflatiei a ajuns anul trecut la un nivel record de 8%. Au fost insa marfuri si servicii care s-au scumpit mult mai mult in ultimele 12 luni.

Scumpiri de peste 10% s-au inregistrat si la legume si fructe si ulei.

Scumpiri mari au fost si la energie termica, canalizare sau bilete CFR.

O categorie aparte sunt carburantii, care numai in ultima luna, decembrie, s-au scumpit cu 3%, aproape cat era tinta de inflatie pentru tot anul.

Specialistii spun ca, in cele mai multe cazuri, majorarile de pret sunt puse pe seama intelegerilor dintre producatori. Asta face ca multe produse importate sunt mai ieftine decat cele romanesti.

Chiar daca vi se pare de necrezut, aflati ca orezul, faina sau laptele aduse din Ungaria se vand in Romania la preturi mult mai mici decat produsele autohtone. Desi pe importatori ii costa mai mult transportul, tot ajung sa vanda mai ieftin decat producatorii romani.

"Comercializam mai multe produse aduse din Ungaria, acestea fiind mai ieftine decat cele romanesti, pentru ca pretul de productie din tara vecina este mai mic decat la noi", explica Anca Coroban, sef magazin.

Lucru de neinteles, daca, de exemplu, in cazul laptelui, fabricile cumpara materia prima la cel mai mic din Europa. Laptele se scumpeste insa de patru ori pana la raft, depasind tari ca Polonia, Cehia, Ungaria si Bulgaria. La noi pretul e aproape dublu fata de polonezi si cu 50% mai scump ca in Cehia sau Ungaria.

Si asta pentru ca laptele care pleaca de la fermier isi dubleaza pretul la procesator, iar de aici pana in supermarket se mai adauga costurile de intermediere.

Acelasi lucru se intampla si cu pretul oualor care se dubleaza pana ajung in magazin. Cartofii isi majoreaza pretul in acelasi fel, principala scuza fiind costul de transport.

Pe langa cartof, in topul scumpirilor la alimente stau legumele si conservele din legume, care s-au scumpit cu peste 22%.

N-am cumparat nici uleiul, fructele, painea sau mierea de albine la preturi neschimbate.

Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 7,96% in 2010, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie. Astfel, avansul inflatiei a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor.

Conform Institutului National de Statistica, citat de Mediafax, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv tinta de inflatie, stabilita la 3,5% plus/minus un punct procentual.

Rata anuala a fost de 4,74% in 2009, cand intervalul tintit a fost tot de 2,5-4,5%.

Anul trecut, cel mai mare impact asupra indicelui preturilor de consum l-au avut scumpirile inregistrate la tutun (26,34%) si combustibili (15,38%), care au ponderi mari in cosul utilizat de INS.

De altfel, preturile mari ale combustibililor din Romania i-au atras atentia si lui Emil Boc. Premierul a cerut Consiliului Concurentei si Fiscului sa verifice afacerile petrolistilor care activeaza pe piata din Romania.

De asemenea, in 2010, in afara de oua, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare crestere de pret fiind consemnata la cartofi, dar care are o pondere redusa in cosul INS.

Scumpiri de peste 10% pe partea marfurilor alimentare au mai fost inregistrate la legume si conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) si miere (10,3%).

In categoria marfurilor nealimentare, o scumpire importanta a avut loc la energia termica, unde preturile au urcat cu 12%.

Pe partea serviciilor, cele mai mari cresteri de preturi au fost raportate la apa, canal si salubritate (15,85%), alte servicii (15%), transport cu CFR (14%).

Problemele cu benzina se acutizeaza

Un plin la pompa incepe sa devina un lux! Institutul National de Statica (INS) vine azi si ne spune ca benzina s-a scumpit cel mai mult in decembrie, de circa sase ori mai mult decat celelalte produse!

Benzina s-a scumpit in decembrie cu 3% fata de 0,53%, cat a fosts cumpirea medie a celorlalte produse!

Concret, combustibilii s-au scumpit cu aproape 3% in decembrie, astfel ca preturile au urcat anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 au fost majorate cu 13%.

De altfel, cel mai mare impact asupra evolutiei inflatiei de anul trecut l-au avut scumpirile la tutun si la combustibili, potrivit datelor de la INS.

Cresterile repetate din ultima vreme a pretului la combustibili l-au enervat chiar si pe seful Guvernului, care a amenintat companiile petroliere ca va introduce taxe suplimentare pe profit daca vor continua sa majoreze preturile nejustificat.

Emil Boc a precizat, totodata, ca a solicitat Consiliului Concurentei sa verifice daca exista o situatie de monopol pe aceasta piata, cerand in acelasi timp si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa analizeze profitul companiilor din domeniu.

Vezi AICI declaratiile premierului!

De altfel, Consiliul Concurentei investigheaza piata distributiei de combustibili inca din 2005, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu, declarand ieri ca nu s-au descoperit nereguli pana acum.

Preturile la carburanti au fost majorare de mai multe ori, atat in luna decembrie, cat si de la inceputul anului, din cauza cresterii accizelor. In prezent, niciun sortiment de benzina nu are un pret mai mic de 5 lei, majoritatea indreptandu-se spre 6 lei pe litru.

Din aceasta cauza, soferii au ales o metoda inedita de protest – alimenteaza cu cantitati mici de benzina, pe care o platesc cu monede de 10 si 50 de bani, ceea ce duce la blocarea activitatii in benzinarii.

Afla AICI cum sa reduce consumul de carburanti ca sa iesi cat mai ieftin!

Ce este inflatia

Intr-o economie de piata, preturile bunurilor si serviciilor se pot modifica oricand. Unele cresc, altele scad. Se poate vorbi de inflatie atunci cand se inregistreaza o crestere generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor, nu doar ale unor articole specifice.

In consecinta, avem inflatie atunci cand cu un leu se poate cumpara mai putin anul aceasta, decat puteam sa achizitionam anul trecut.

De ce este atat de important sa tintim inflatia

Pentru ca acest indice este unul dintre criteriile fixate in acordul cu FMI si, de asemenea, o inflatie mica si stabila este unul dintre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru adoptarea monedei euro.